voorraadkast
In de Keuken

Wat zit er in mijn voorraadkast

Laatst kocht ik na een drukke en vermoeiende dag in de gauwigheid een pakje groene curry om snel een Thais hapje met rijst in elkaar te draaien. Het werd niet lekker. Ook veel te zout. En ik begreep weer waarom mijn moeder bij mij ‘uit pakjes koken is verboden!’ erin heeft gestampt. Nu snap ik dat zelf een curry maken ingewikkeld klinkt. Op zich valt dat mee, maar je hebt er wel veel verschillende verse ingrediënten voor nodig. Je kunt zo’n gerecht misschien beter in het weekend maken, ik houd het doordeweeks namelijk graag makkelijk. Maar wél voedzaam en gezond. Met ingrediënten van de juiste kwaliteit kom je al een heel eind en is koken een klein kunstje. Ik noem maar wat: écht goede olijfolie van de traiteur, de druiperigste burrata van de kaasboer en basilicum van je eigen plantje op de vensterbank.

Maar goed, na het curry-uit-een-pakje-incident heb ik weer definitief besloten: koken uit pakjes is uit den boze. Ik bedacht ook: ik had gewoon mijn keukenkastje kunnen opentrekken, als ik zo weinig tijd en energie had. In mijn voorraadkast staan namelijk een boel blikken waarmee ik makkelijk een voedzame maaltijd maak en in mijn vriezer ligt ook altijd wel iets lekkers. Een blik bonen of een pak diepvriesspinazie vind ik een prima vervanging voor die momenten dat je minder tijd hebt om te koken, maar wel iets gezonds op tafel wilt zetten. Spinazie wordt meteen ingevroren na de pluk. Bonen worden wel even gekookt met een klein beetje zout, maar er zijn geen gekke dingen aan toegevoegd. Spoel ze voor gebruik wel even af onder koud, zacht stromend water.

Ik raad dus aan om zo nu en dan je voorraadkast aan te vullen. Je hoeft dan alleen nog even langs de poelier voor een kippetje of misschien heeft de visboer wel een lekker filetje liggen. Óf je gaat voor een vegetarisch maal. De supermarkt kun je dan in elk geval overslaan, daar word je toch alleen maar kriebelig van na een drukke dag.

Misschien vind je koken uit pakjes makkelijk, maar sta iets langer in de keuken en je zet een zelfgemaakte maaltijd op tafel. Weet je ook precies wat er in je gerecht zit en dát staat op nummer 1 van een gezond leven leiden: wéét wat je eet.

Dit heb ik standaard in huis

 • Eieren
 • Verse gember
 • Havermout
 • Griekse yoghurt
 • Balsamicoazijn
 • Rodewijnazijn
 • Extra vergine olijfolie van een delicatessezaak of de verrukkelijke olijfolie van mijn oom Frans. Die verbouwt hij zelf in Italië. Daar heb ik een beetje geluk mee gehad.
 • Mosterd, ik ben er dól op. In mijn ijskast staan altijd drie potjes: een milde variant, een scherpe en ook eentje met een korreltje erin. Je kunt het namelijk voor zo veel gerechten gebruiken: in een dressing, om je cracker met beleg een beetje op te pimpen of je doet een likje bij vis of kip.
 • Bouillonblokjes en fond
 • Pot pindakaas
 • Honing
 • Suiker
 • Bloem

Uit blik

 • Tonijn, zowel op waterbasis als met olijfolie
 • Gepelde tomaten
 • Bonen: witte, bruine, reuze… Volop keuze!
 • Kikkererwten
 • Linzen

Uit de diepvries

 • Spinazie, doperwten, tuinbonen, pompoenblokjes, stukjes avocado.
 • Fruit, zoals blauwe bessen, aardbeien, frambozen, blokjes mango en stukjes ananas. Handig door een smoothie of als je bananenpannenkoeken maakt.

Noten, pitten en zaden

 • Verschillende ongebrande, ongezouten noten zoals amandelen, walnoten, hazelnoten en paranoten.
 • Diverse pitten en zaden zoals lijnzaad en pompoen- en zonnebloempitten. Lang houdbaar, perfect voor een ontbijtje of salade.

Gedroogd fruit

Denk aan: pruimen, abrikozen, vijgen en dadels. Koop deze wel in de biologische supermarkt of een Arabische winkel en kies voor de kies voor de ongezwavelde variant. Dan weet je zeker dat ze niet in een liter mierzoete ananassap zijn geweekt. Ik bewaar gedroogd fruit in een broodtrommel of een weckpot in de voorraadkast. Het blijft maandenlang goed en is ideaal voor een zoete touch aan je smoothie of havermoutpap.

Kruiden en specerijen

Sla ook een boel gedroogde kruiden in, zoals kaneelstokjes en -poeder, venkelzaad, kardemompeulen, laurierblad, nootmuskaat, komijn, kerriepoeder, kruidnagel, cayenneper, zwarte peper en grof zeezout. En zet een struikje verse kruiden op de vensterbank. Voor twee euro koop je een plantje basilicum, peterselie of munt. Wel met liefde verzorgen natuurlijk

En nu iets lekkers maken uit je voorraadkast? Kijk hier.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk