Italië

Eten en slapen in Puglia

Ik kom al meer dan 20 jaar in Zuid-Italië, mijn oom Frans is namelijk getrouwd met de Italiaanse Anna, hij verbouwt er zijn eigen olijfolie en kan vreselijk goed koken.
Tegenwoordig wordt deze streek steeds meer ontdekt door toeristen en dat is fijn voor hen, want Zuid-Italië is in veel delen (nog)niet zo welvarend. Aan de andere kant wil ik natuurlijk ook dat het zo lang mogelijk ongerept blijft.
In Puglia heb je de trulli: kleine witte stenen huisjes met een puntdak, er zijn olijfbomen in overvloed en de burrata heb je nergens anders lekkerder gegeten. Er zijn geweldige strandtenten, masseria’s om te logeren en dorpen met pleintjes waar je tot middernacht op een terras kan zitten. In het voorjaar staat alles in bloei en tel je duizenden klaprozen langs de autoweg. In de zomer is het er weer gortdroog en zijn de foto’s iets minder geniek, maar als je daar doorheen kijkt ga je van Puglia houden.

Ceglie Messapica

Slapen

In het centrum bij bed & breakfast Sant’Anna
Hier sliepen wij één nachtje. Het is een perfect bed & breakfast voor een kort verblijf in een stadje. De kamers zijn hartstikke ruim, voorzien van een klein keukentje, niet superdeluxe, gewoon prima, ze zijn vrolijk ingericht, er is zeer lief en behulpzaam personeel en gigantische bedden. De kamers beneden hebben een eigen uitgang langs de straat naar buiten, dus je hebt een privévoordeur (die zou ik dan ook aanvragen). Het ontbijt is niet heel bijzonder, dat zou ik ergens aan de bar doen met een espresso en een (zoet) broodje.

Kamerprijs ongeveer €70

Tussen het groen bij Anima Bed & Wellness
Iets buiten de stad Ceglie vind je deze plek. Het bestaat sinds het najaar van 2018 en is van de Italiaanse Francesco en de Nederlandse Sieb. Een soort van een ‘Ik vertrek’-tafereel, maar dan woonden ze wel al in Italië en de verbouwing verliep supersoepel. Wél stond er bijna niks en hebben ze van een ingestorte trullo, een schuur, een oude bakkerij vijf geweldige kamers gemaakt. Allemaal verschillend, heel ruim, súpercomfortabel (sommige met een binnen- én buitendouche) en smaakvol in gericht alsof je in een Vogue Living-tijdschrift binnenstapt. Je wilt meteen de muren in je eigen huis verven en andere tegeltjes in de badkamer. Sieb maakt veel kunst en, voor de oplettende kijker, schildert vaak zichzelf.

Het terrein heeft veel groen, olijfbomen, een zwembad en een sauna en je kunt er ook een massage boeken. Naast het zwembad staat een spiksplinternieuwe Pipowagen waar een keukentje in zit, en je kunt zelf boodschappen doen en die daar klaarmaken.

Het uitgebreide ontbijt is in de tuin of als het te fris is in de lobby. De mannen bakken vaak zelf focaccia of een cake, koffie wordt ingeschonken in servies met een gouden randje en de borden zijn beschilderd met palmen en papegaaien. Met andere woorden: het is één grote Villa Kakelbont maar dan met veel stijl; overal is over nagedacht.
De kamerprijzen verschillen van €70 tot €120.

Eten

Romantisch dineren en goede wijn vind je bij Entroterra
Bij mooi weer zit je op het heerlijke terras of anders binnen. Echt goed Italiaans eten, het menu verandert vaak en er zijn vriendelijke obers. Ze spreken geen woord Engels, dus zet je beste beentje voor.

Pizza bij Ristorante da Mimma

Geen Italië zonder een pizza gegeten te hebben. Je komt hier, zoals vaak in Puglia, niet voor het interieur en ook niet voor het uitzicht. Wij kregen een tafel ver achterin, in een tweede grote ruimte. In deze pizzeria is geen toerist te vinden. Om ons heen zag je grote Italiaanse families met flessen cola en Fanta op tafel. Een pizza kost niet meer dan acht piek en hij is flinterdun, goed belegd met verse tomatensaus en burrata. De wijn komt uit een karaf en bij de rekening krijg je een glaasje limoncello en knapperige koekjes.

Italië is nooit aan de lijn

Dolce bij Alter Gusto
Hier vind je tientallen verschillende gekleurde gebakjes en als je mazzel hebt zie je ook net dat er grote bruids- en verjaardagstaarten worden ingepakt. Alter Gusto is de beste zoete bakker van Puglia. Tik een klein straf espressootje achterover tijdens het wachten.

Boodschappen doen bij Masseria Seppunisi
Een boerderij met een winkeltje. Alle kazen worden vers gemaakt en de mortadella is van een boer verderop. De vitrine ligt vol met mozzarella, stracciatella (heel jonge sliertjes burrata), harde schapenkaas en salami. Sla hier veel lekkers in, ze hebben ook brood en crackers. Je kunt je lol op voor hapjes bij een glaasje en een kaartspel. Bij de Anima Bed & Welness mag je je eigen eten en wijn meenemen voor bij het zwembad of in het gras.

Savelletri 

Eten

Aan zee bij La Rotonda
Plastic stoelen en tafels en papieren servetten. Voor het interieur hoef je absoluut niet te komen, maar je eet er wel de allerlekkerste zeevruchten/visantipasti pal aan zee. Je ziet er veel jonge families uit de buurt, oude echtparen die er al tachtig jaar komen en chique lui: iedereen schuift hier aan.

Vraag de lieve aardige ronde ober (kan niet missen) om de tafel vol te zetten met antipasti. Dáárna beslis je pas of je een hoofdgerecht wilt, want voor je het weet zie je er net zo uit als hij. Alhoewel, deel toch in ieder geval maar één portie. Als ze kreeft hebben (hangt er vanaf of er kreeft is gevangen), dan absoluut die nemen. En anders de spaghetti vongole of de langoustine; al dente nemen ze hier zeer serieus en dat is precies wat het moet zijn. Als toetje krijg je hoogstwaarschijnlijk fruta aangeboden. Doen. Een bakje met heerlijk fruit, doordrenkt in sap van perzik uit blik. Ah, en vergeet de limoncello niet.

Polignano a Mare

Plaatje aan zee (zie foto bovenaan deze pagina), vink onderstaande af:

Het lekkerste ijs ooit gegeten heb ik bij Caruso en ik kan het weten want ik noem mijzelf een ijsfreak. Aan de buitenkant van de winkel zie je niet veel spectaculairs, het heeft namelijk geen ramen, maar binnen gaat het los.Er zijn weinig soorten smaken en dat vind ik altijd een goed teken. Het personeel is keurig in overhemd, das en hoedje en ze scheppen de sierlijkste bollen. Drie bolletjes is behoorlijk minimaal. Neem je een hoorntje? Dan heb je de keus om de koek eerst onder een witte- of purechocoladekraan te hangen.

Loop daarna een klein stukje richting het water, dan heb je aan je linkerhand bar Il Super Mago Del Gelo. Ga daar naar binnen voor een Special Coffee. Je ziet op de bar de lege glazen met citroenschil al staan, kan niet missen.
Ik geloof dat niet elke barman het recept wil prijsgeven, maar wij zijn er achter gekomen: koffie, citroenschil, slagroom, amaretto, en suiker. Italië is nooit aan de lijn. Het is echt een bommetje, maar vreselijk lekker. Je drinkt ‘m staand aan de bar of neemt ‘m mee naar buiten voor op de stoep. Een glaasje delen kan ook geen kwaad, al heb je het alleen maar even geproefd.

BONUSTIP –Italiaanse kookles

Dan nog even over mijn oom Frans en zijn Anna, die zo geweldig kunnen koken.

Ze wonen vlakbij Ceglie in een trulli. De straat heeft geen naam, maar je komt er door de coördinaten in te voeren in Google Maps. Het is klein, primitief, maar het uitzicht is geweldig (over olijfbomen) en er komen de heerlijkste dingen uit de keuken. De trullokeuken hangt vol met pannen aan het plafond, er klemmen rijen messen tegen de muur en er is een hele hoek ingericht als likeurstokerij. Frans en Anna geven kookworkshops: je maakt gnocchi, gevulde inktvisjes, gefrituurde courgettebloemen, risotto, zelf gedraaide pasta, lasagne; net wat er die dag voor lekkers op de markt te koop is. Je kookt samen: Frans legt veel uit, Anna ook trouwens, maar dan vertaalt Frans het weer in het Nederlands. Daarna eet je het op en drink je onbeperkt (eigen gebrouwen) wijn. Ook hier eet je op plastic stoelen in de tuin, maar wel van een keurig gestreken linnen tafelkleed en servetten. Hier vind, zie en proef je het échte Italiaanse boerse leven. Voor meer informatie en smakelijke foto’s: check hier zijn website

Meer lezen over Puglia? Zo kookt Frans de spaghetti

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk