Deze tarte tatin van tomaat kun je in allemaal kleine stukjes snijden als een hapje bij de borrel, maar je kunt ook pizzapunten snijden en die serveren met een grote salade als lunch of avondeten.
Dit heb je nodig
Voor 4-6 personen
ongeveer 10 tomaten (om de hele taartbodem mee te bedekken)
3 takjes verse tijm
200 g roomboter, op kamertemperatuur
250 g bloem
1 ei
1 snuf zout
5 druppels water
100 g zachte of harde geitenkaas
olijfolie, om mee te besprenkelen en mee in te vetten
Zo maak je het
Verwarm de oven voor tot 135 °C. Snijd de tomaten doormidden en plaats ze met de bolle kant naar onder op de bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie overheen en ris de verse tijm over de tomaten. Zet 45 minuten in de oven.
Maak ondertussen het deeg. Snijd de boter in heel kleine stukjes. Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Breek het ei in het kuiltje en meng alles met de hand. Voeg zout, een paar druppels water én de boter toe. Kneed goed tot een mooi, soepel deeg. Rol het deeg uit tot een dunne ronde vorm zodat dit straks (ruim) in de springvorm past.
Haal de tomaten uit de oven en draai de ovenstand naar 175 °C. Vet de springvorm in met boter of olijfolie en bedek de bodem met de tomaten (met de bolle kant naar beneden). Brokkel er geitenkaas overheen of schaaf plakken als je een harde geitenkaas gebruikt. Spreid het deeg uit over de tomaten in de springvorm. Duw de randjes die eroverheen vallen voorzichtig naar binnen, de randen mogen best wat dikker zijn. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Zet de taart 35 minuten in de oven.
Laat even afkoelen. Plaats een bord op de springvorm en draai hem (voorzichtig!) om zodat de tarte tatin op het bord ‘valt’.
Trek gekregen van deze tarte tatin van tomaat? Probeer dan ook eens deze plaattaart met venkel en geitenkaas. Of leef je uit met de andere recepten uit ‘Het boek van Jet‘.