speeltuinen in Parijs
Parijs

Goede speeltuinen

Hè hè, eindelijk is de tijd aangebroken: ik kan met mijn eigen zoon (!) naar speeltuinen in Parijs. Ik geef eerlijk toe: die jaren telde ik af. 

Middenin de mooiste stad van de wereld (ja, ik meen het) staan de coolste, piekfijn bijgehouden speelplekken waar piekfijne, vlekkeloze Franse kindertjes spelen. Om je in te lezen over de vlekkeloze kindjes heb ik een boekentip: ‘Franse kinderen gooien niet met eten’, geschreven door de Amerikaanse Pamela Druckerman, die in Parijs kwam wonen, kinderen kreeg en het allemaal haarfijn heeft uitgezocht en ontdekt.
Maar goed, dat ter zijde: Frenkie wordt zielsgelukkig van deze speelpleintjes, waarschijnlijk met een broek vol zand en een limonadevlek op zijn trui. 

LE MARAIS – Square Léopold-Achille

Dit is de eerste Parijse speeltuin waar ik met Frenkie ben geweest. Hij kon nét lopen, maar we hebben er behoorlijk glijbaan op, glijbaan af gedaan.
Je hebt een paar bankjes om te chillen voor de ouders, één best groot speeltoestel en daaromheen wat kleine wipkippen. Er is niet per se heel veel verschillende speelkeus, maar het is wel midden in de bruis en er is genoeg ruimte om de kinderen even uit te laten razen.

speeltuinen in Parijs

Square Léopold-Achille, Rue du Parc Royal

LE MARAIS – Place des Vosges

Place des Vosges is een romantisch parkje tegen de Le Marais aan. Je kunt er in het gras zitten, op bankjes onder de bomen óf in de zandbak spelen. Je ziet keurige Franse kindjes die allemaal keurig verzorgd speelgoed hebben meegenomen en op keurige stepjes rondsteppen. Er is ook een glijbaan, er zijn wat kleine toestellen en vooral veel ruimte om uit te razen en eventueel met een bal te spelen.

Place des Vosges

BASTILLE – Square Trousseau

Vergeef me, maar bij alle speeltuinen in Parijs vallen mijn ogen weer uit mijn hoofd. Hier vind je een geweldige speelplek omringd door die fantastische Parijse huizen.

Hier staan speeltoestellen en het krioelt er van de leuke kindertjes. Ik denk echt dat Frenkie helemaal wild zou worden en ik zou vooral als eerste denken: o jee, hóe krijg ik hem hier zo weer weg?

Square Trousseau, 112 Rue du Faubourg Saint-Antoine

11de – Square Maurice Gardette

Toen ik hier was zong er een koor en sinds ik moeder ben, ben ik een emotioneel wrak, dus ook hier sprongen de tranen direct in mijn ogen. Het was te idyllisch voor woorden: ik hoorde het gezang en zag de spelende kinderen in grote zandbak waar de ouders rondom een boek zaten te lezen. Er zijn ook veel toestellen en genoeg bankjes om naar je kinderen te kijken.

Square Maurice Gardette, 18 Rue Rochebrune

6de – Le Jardin du Luxembourg

Tja, moet ik hier meer over vertellen? Dit is iconisch en staat in elk Parijs-boekje. Je kunt er van de glijbaan, klimmen en er zijn kleine speelbootjes die je vanaf de kant in het water kunt besturen. Google maar eens wat plaatjes en je weet zeker: deze foto’s komen in het vakantieboek. Ik heb ze ook van toen ik klein was.

parijs

15de – Parc André Citroën

Dit is een heel groot publiek modern park iets buiten het centrum. Er is ongelofelijk veel ruimte om te liggen op het gras, te voetballen, je kunt er een ballonvaart doen, er is een bloemenweide, waterwerk uit de grond en er zijn gymtoestellen. De keer dat ik er was waren er Franse kinderpartijtjes en dan kun je mij natuurlijk alweer wegdragen. De omgeving is anders Parijs dan je misschien gewend bent: meer zakelijke hoge gebouwen, maar op de (elektrische) fiets fiets je gemakkelijk zo langs de Seine naar de Eiffeltoren. Het is een leuke uitvalsbasis en echt even iets anders. Neem lekker eten en drinken mee voor op het gras.

Parc André Citroën, Rue Cauchy

Niet te missen

En dan als laatste: onder de Eiffeltoren is een ongelofelijk groot en groen grasveld. Neem een bal mee en een picknickmand. C’est tout!

Geen speeltuinen in Parijs maar wel meer Parijstips? Lees hier

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk