restaurants in Parijs
Parijs

Hier zit je goed en eet je geweldig

Het stikt van de leuke restaurants in Parijs. Ik ben een groot liefhebber van de echte Franse brasseries met grote banken, spiegelwanden, heen en weer rennende obers en met op de kaart omelette du fromage, fruits en koude rode wijn. Maar ik zie dat de stad zich ook steeds meer ontwikkelt met fancy plekken met interessants keukens en superaantrekkelijke cocktailkaarten. Dus ik zou aanraden: trek er minstens drie avonden voor uit in deze stad, want er is veel te veel leuks om te gaan eten. LEES ook mijn restaurantlijst deel 2

Buvette

The place to be. Deze zaak is begonnen in New York en daar staat altijd een rij voor de deur staat. Je kunt hier dan ook niet reserveren, dus ik raad aan om vroeg aan tafel te gaan. Het is een klein zaakje, ontzettend gezellig en het heeft iets weg van een bruine kroeg. Vooral leuk om een plank met elkaar te delen. Ook zeer geschikt om overdag te lunchen met croque madame en toast met avocado.
28 Rue Henry Monnier

Hôtel du Nord

Zwart-witte tegels op de vloer, wit linnen op tafel, veel kaarslicht en goddelijke burrata. Supergeschikt voor romantisch à deux. Neem koffie buiten op het smalle terrasje onder de warmtelampen. Dit is trouwens geen hotel, zoals je misschien zou denken. Je kunt zeggen dat er best hip publiek komt, dus feestelijk gekleed kan zeker, maar er hangt hier een super relaxte sfeer.
102 Quai de Jemmapes

Derrière

Een idioot restaurant met een fantastische keuken. De inrichting is een compleet ingericht huis, dus het kan zomaar zo zijn dat je dineert in een grote fauteuil of zit op een bedrand en tussen de gangen door een balletje kan slaan op de pingpongtafel. Reserveren is hier absoluut nodig, want het is een populaire plek.  69 Rue des Gravilliers

La Coupole

Eén van mijn lievelings restaurants in Parijs. Dit is een grote brasserie waar je, als je geluk hebt, tijdens het diner drie keer mag zingen voor iemand die er zijn of haar verjaardag viert. Dan worden de lichten gedimd en komt de hele zwarte brigade al zingend dwars door de zaak aangelopen met een vuurwerkspuwende taart. Op de kaart staan bijvoorbeeld fruits de mer, zuurkool, steak tartare en als dessert profiterolles. Erg Frans dus. Voor zo’n feestelijke verjaardag met ‘happy birthday obers’ moet je wél behoorlijk ver van tevoren reserveren.
102, Boulevard de Montparnasse

Chartier

Als je écht Parijs wilt meemaken, dan zou je kunnen gaan eten bij dit restaurant. Verwacht geen hoogstaand koken, maar wel echt een geweldige sfeer en echte Franse obers in pinguïnpakjes, en dat is misschien nog wel belangrijker. Schrik niet van de rij voor de deur, die is hartstikke gezellig en duurt niet lang. Probeer hier wat later te gaan eten om vooral met de locals een tafel te kunnen delen. En dan bedoel ik ook echt delen, want het is er hutjemutje. Sta er dus voor open nieuwe vrienden te maken. Op de kaart staat precies wat je krijgt, dus ei met mayo en niets meer dan dat, en datzelfde geldt voor de salade met tomaat en komkommer. Aan het einde van de avond wordt de rekening uitgeschreven op het tafelkleed en zal je je verbazen over de (reuze betaalbare) prijs.
7 Rue du Faubourg Montmartre

Jaja

Modern Frans eten met hartstikke goede wijnen. Leuke jonge koks in de keuken en lieve meisjes in de bediening die je graag helpen bij het begrijpen van de kaart en smakelijk kunnen vertellen over de gerechten buiten de kaart om. Dit restaurant vind je in Le Marais, dus ook uitstekend om daarna ergens nog een afzakkertje te nemen.
3 Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie

Café Charlot

Dit restaurant zul je vast en zeker al van iemand getipt gekregen hebben; het is een begrip in Parijs. Er staan rode, ronde tafeltjes, er zijn luifels en heaters en ze serveren er superdunne frietjes. Probeer hier echt een tafel buiten te bemachtigen, want het is ook zeer geschikt om vanaf daar mensen te kijken. Schiet vooral ook even de buurt in (mét portemonnee), want je kunt er geweldig winkelen in kleine boutiques en concept stores.
38 Rue de Bretagne

Hanoi Cà Phê

Goede, hippe Vietnamees. Hanoi Cà Phê kun je het een beetje vergelijken met de zaak Happyhappyjoyjoy in Amsterdam. Bestel veel gerechten om met elkaar te delen en drink een Vietnamees biertje of een cocktail (van 17.00 tot 21.00 uur is het er happy hour). Veel neonlicht, een open keuken en een goede energie met jong publiek.
30 Boulevard des Italiens

Hôtel Amour

Er zijn twee vestigingen in het negende arrondissement: Hôtel Amour en Hôtel Grand Amour. Allebei hartstikke leuk. De buurt wordt steeds meer ontdekt, dus je vindt er nog weinig toeristen (fijn!), maar er is geweldig veel leuke horeca, zoals dit hotel. Eet in de binnentuin met veel jonge (en bloedmooie) Parijzenaren om je heen. Deze plek is ook super om te slapen. De kamers zijn vintage, sexy, niet supergroot, maar wel heel comfortabel. Ach, de naam zegt het eigenlijk al: boek hier een nacht met je liefje en reserveer ook in het restaurant voor lunch of diner.
8 Rue de Navarin

Lees ook over hartstikke leuke lunchplekken.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk