Salade met mozzarella en vijgen
Recepten

Salade met mozzarella en vijgen van Jamie

Ik kan niet zonder Jamie Oliver. Jamie is de eerste die ik raadpleeg als ik iets speciaals in mijn hoofd heb, maar er niet uitkom hoe ik ermee aan de slag moet. Meestal vind ik dan in een van zijn kookboeken wel een recept dat bij mijn idee in de buurt komt. Deze salade met mozzarella en vijgen is mijn versie van zijn sexy salad. 

Dit heb je nodig
Voor 4 personen

4 verse vijgen 
1 grote bol échte buffelmozzarella (ca. 150 g, te koop bij de kaasboer) 
5 g dungesneden parmaham 
3 flinke handen gemixte jonge bladsla (rucola, veldsla, rode bladsla) 
15 blaadjes verse basilicum 

Voor de dressing 
6 el olijfolie
1 el honing
1⁄2 citroen, het sap
zout en zwarte peper 

Zo maak je het

Begin met de dressing. Kluts met een garde alle ingrediënten door elkaar en proef of je het zoet genoeg vindt. Voeg anders nog iets meer honing toe. Doe als laatste 3 blaadjes basilicum in de dressing en zet even weg in de koelkast.

Neem een grote, platte schaal en bedek die met sla. Snijd met een mes een kruis in de bovenkant van de vijgen, zodat je ze daarna een beetje als een bloem uit elkaar kunt trekken, en leg ze op de salade. Scheur met je handen de mozzarella in stukken en leg die eromheen. Hetzelfde geldt voor de parmaham en basilicumblaadjes (een stuk of tien is genoeg). Drapeer alles op het bord en schenk daarna de dressing eroverheen. 

Tip: deze salade met mozzarella en vijgen is lekker om te serveren met zuurdesembrood dat even onder de grill heeft gelegen, met een drup olijfolie en wat zeezout. Probeer bij elk hapje iets van alle ingrediënten op je vork te prikken, dan proef je hoe lekker deze combinatie is.

Fan van deze salade met mozzarella en vijgen? Probeer dan ook eens deze salade van bulgur en gegrilde groenten. Nog meer salades vind je in mijn boeken ‘Uit huis met Jet‘ en ‘Het boek van Jet‘.