Rotterdam
Hotspots

Ontbijt, lunch en diner in Rotterdam

We kunnen je natuurlijk als geen ander vertellen waar je moet eten in Amsterdam. En met een beetje field research – geen straf – kunnen we ook nog wel een lijstje maken voor Rotterdam. Maar veel beter zijn natuurlijk de tips van de echte kenners. En van wie kun je dan beter tips krijgen van rasechte Rotterdammer en favoriete chef Paul Toorop?

Paul Toorop
Paul Toorop

“Naast de fantastische sterrenzaken kun je in Rotterdam ook bijzonder goed, eenvoudig en vooral mega lekker eten. Wellicht niet allemaal Instagram-waardig of per se gezond (denk: vette broodjes of de Surinamer op de hoek met tl-balk en systeemplafond), maar laat dat je niet afschrikken.”

Ontbijt/brunch

“De ontbijtcultuur van Rotterdam heeft flink wat aandacht gekregen en daar ben ik zelf heel erg blij mee. Ik noem even een paar plekken waar je graag wil zitten na een nacht met je verkering, maar ook met je maten en een kater. Bij By Jarmusch heeft goede, vette pancakes en koffie. En vergeet hier de wafels niet. In het zonnetje ontbijten doe je Lilith, ga hier ook absoluut voor de pancakes. Niet exclusief Rotterdams natuurlijk, maar ik wil ‘m toch even noemen: het lekkerste worstenbroodje is van Vlaamsch Broodhuys.

Als er markt is (op dinsdag en zaterdag) eet je een eitje bij Penny Pean. Luister daar naar de beste Rotterdamse verhalen en de geluiden van de markt. En als je nog echt zin hebt in een bakkie, dan moet je naar Man Met Bril. Daar zit je middenin Pauls branderij en vertellen ze je heel graag over hun bijzondere koffiebonen.”

Lunch

“Vaak kies ik voor iets makkelijks als ik onderweg ben of aan het werk in de stad. Ik haal graag een Surinaams broodje of liever nog nasi. Ff nasietje halen.’ Kiem Foei zit bij mij om de hoek en daar hebben ze goede broodjes. Ik ben eeuwig fan van een broodje dynamite (kip-kerrie én char siu). Bij Lekker Suriname (zij zijn overdag open) haal ik graag een bak nasi met een stuk buikspek of bloedworst. De sambal is daar ook top.

En dan Sol Food en het broodje carpaccio. Meer ga ik er gewoon niet over zeggen, maar die moet je gewoon een keer proberen.

Bij Boguette haal je goeie Vietnamese stokbroodjes. En natuurlijk, als je dan toch in de stad loopt: ga naar Mama Hong en bestel drie of vier loempia’s en dan heb je ook een lunch. Verder: het net geopende Cate Dak maakt zelf zijn noedels en is voor diegene die toe is aan iets bijzonders erg de moeite waard.

Waar ik recent verrassend goed lunchte was bij Aloha. Ze hebben daar een te gekke crispy chicken sandwich en lekkere salades. En niet onbelangrijk: je hebt er een heel mooi uitzicht.”

Diner

“Mijn favoriete moment van de dag. Het afgelopen jaar ben ik gaan freelance werken als kok, waardoor ik meer tijd heb gekregen om ook ’s avonds uit eten te gaan in de stad. Er zijn een heleboel spannende nieuwe zaken bijgekomen, maar ook de gevestigde orde blijft fijn. Wil je je date echt verrassen of moet je je relatie nieuw leven inblazen? Ga naar Héroine . Het eten is er waanzinnig eten met dito wijnen, er is een heerlijke sfeer en de bediening is top. Deze dames en heren staan met volle bak passie en liefde voor je te koken. De chef is een gepassioneerde, geleerde en getalenteerde man die je echt kan verrassen.

Maar ook mijn favoriete Franse klassieker: Bistrot du Bac (foto bovenaan dit artikel). Daar is het gewoon altijd goed. Als je geluk hebt, staat de minihamburger met gebakken eendenlever en een kwartelei op de kaart.

Dumbo restaurant

Van dezelfde eigenaren doen ze het op Italiaans gebied opperbest bij Osteria Vera. En ook La Pizza is ook zo’n zaak waar het gewoon goed is en waar je nooit teleurgesteld de deur uitloopt. Ik ben dol op Portugees eten, het liefst bij iemands moeder of oma thuis, maar mocht je die niet kennen, ga dan naar Bom Gosto. Bestel de arroz de marisco en waan jezelf even in de Algarve. Een andere nieuwe favoriet: Dumbo Restaurant. Vegan, maar ik haat het om dat zo expliciet te benoemen, want het eten is er gewoon heel goed. Ten slotte de Chinese/Aziatische keuken. Die is in Rotterdam ook bijzonder goed vertegenwoordigd. Mijn go-to-plekken zijn Tai Wu, San San, Little Asia en Oriënt Parel. En uiteraard Calaboose (Pauls nieuwe zaak, red.) voor de beste cocktails en het tofste Indo-food. En zit je in een Airbnb’tje net buiten het centrum? Ga voor indo-afhaal van De Toko of Ap Halen.”

Het terras van Calaboose

Volg hier Paul Toorop op Instagram

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk