Quinoa met avocado en bimi
Recepten

Quinoa met avocado en bimi

Quinoa is hartstikke lekker om te gebruiken als basis voor een salade. Daarna kun je er van alles heerlijks doorheen scheppen, zoals deze variant met quinoa met avocado en bimi. Kook zoveel mogelijk met groenten uit het seizoen; die zijn het lekkerst en ook is het eens wat vriendelijker voor het milieu (dan hoeft het niet van heel ver te komen) en de portemonnee.

Wat heb je nodig
Voor 4 personen

240 g quinoa (4 kleine blikjes van Bonduelle bijvoorbeeld)
200 g bimi of andere stevige groene groente uit het seizoen
10 kleine rode uitjes
1 avocado
200 g yoghurt
2 el tahin
100 ml balsamicoazijn
1 citroen
2 tl honing
1 el mosterd
½ chilipeper
hand basilicum, fijn gehakt
hand peterselie, fijn gehakt
hand dille, fijn gehakt
100 g pompoenpitten

Zo maak je quinoa met avocado en bimi

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de uitjes in partjes (met schil en al) en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel ze ruim met balsamicoazijn en zet ze voor een uur in de oven, tot ze zacht en zoet zijn. Laat ze een beetje afkoelen en pel dan het schilletje eraf.

Gebruik blikjes quinoa van Bonduelle of kook ze zoals op de verpakking staat. Maak ondertussen de dressing; meng hiervoor de tahin, mosterd, de yoghurt, het citroensap en de honing door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en blijf goed proeven. Rooster dan even in een koekenpan de pompoenpitjes knapperig. Haal ze uit de pan en gebruik ze om op hoog vuur de bimi te bakken in olijfolie, met de fijngesneden chilipeper, peper en zout.

Doe de quinoa in een grote schaal en schep daar olijfolie, peper, zout en de verse kruiden door. Doe hierop de avocado in stukjes en de rode balsamico-uitjes. Dan doe je de bimi erbovenop, gevolgd door de tahindressing en tot slot nog wat verse kruiden en de pompoenpitjes. Voila: quinoa met avocado en bimi.

Voor meer salades, check mijn versie van Jamie Oliver’s salade met mozzarella en vijgen.

Foto: Anouk Boetzer