Quiche met zalm en prei
Lunch

Quiche met zalm en prei

I love deze quiche met zalm en prei. En ik vertel je nu ook hoe je zélf het deeg maakt: helemaal niet moeilijk. Lees wel goed de beschrijving en laat het deeg ook echt een uur rusten in de koelkast voordat je het uitrolt voor in de vorm.
De bodem bak ik blind. Dat doe ik omdat de vulling eerder gaar is dan het deeg, dus dat heeft meer tijd nodig. Blind bakken doe je door bijvoorbeeld gedroogde bonen op de taartbodem te storten en in de oven te zetten. Je kunt ook speciale bakbonen kopen bij een kookwinkel, die kun je telkens weer gebruiken. Gedroogde bonen kun je na het bakken niet meer eten.  

Dit heb je nodig voor de quiche met zalm en prei

Deeg
300 g tarwebloem
165 g roomboter, koud en in blokjes
snuf zout
1 ei, geklutst

Vulling
1 prei, in ringen
20 g roomboter
6 eieren
300 ml slagroom
200 g gerookte zalmsnippers
zout en (witte) peper*

Zo maak je het

  • Doe de bloem en roomboter in de keukenmachine en pulseer een paar keer tot een korrelig deeg ontstaat. Voeg beetje voor beetje 2 tot 3 eetlepels water toe en pulseer tot het deeg iets vaster wordt. Stort het deeg op het werkblad en kneed tot een glad deeg, maar kneed niet te lang, dan wordt het deeg taai. Vorm in een schijf, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de ijskast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit en leg het in een quichevorm, leg er bakpapier op en stort daar bakbonen of droge rijst in. Bak de bodem 30 minuten blind.
  • Smelt ondertussen de boter in een koekenpan en bak hierin de prei in 5 minuten zacht.
  • Kluts de eieren en meng de slagroom erdoor, gevolgd door de prei en zalmsnippers. Breng op smaak met zout en (witte) peper.
  • Giet de vulling in de bodem, bestrijk de randen van het deeg met het ei en bak de quiche nog 25-30 minuten.

* Voor de kleur kun je hier witte peper gebruiken, zodat je geen zwarte spikkeltjes in de vulling ziet, maar zwarte peper is net zo lekker.

Wil je nog meer bakken? Klik hier

Heel 2021 maak ik voor Kenwood elke maand een bakrecept, want bakken vind ik nou echt een lekker werkje. Van brood, tot gigantische taart en een groene frittata. Kijk voor meer bakrecepten op betterbaking.nl

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk