meringue
Zoet

Citroen meringue taart

Als er ergens citroen meringue taart op een menukaart staat, dan bestel ik die áltijd. Het is niet per se eenvoudige taart, tenminste het heeft wat handelingen en tijd nodig. Je kan eventueel ook een crème brûlée-brander gebruiken voor de meringue, maar ik kan me ook voorstellen dat je die niet in huis hebt. Dan is de oven ook prima.

Dit heb je nodig

Deeg

160 g tarwebloem + extra om te bestuiven
½ theel. zout
2 theel. kristalsuiker
120 g roomboter, koud en in blokjes

Lemon curd

5 eigelen (het wit gebruik je voor de meringue)
200 g kristalsuiker
30 g maizena
snuf zout
120 ml citroensap (van ongeveer 3-4 citroenen)
1 eetl. citroenrasp
30 g roomboter, op kamertemperatuur

Meringue

5 eiwitten
150 g kristalsuiker
½ theel. cream of tartar
snuf zout

Zo maak je het

  • Doe de tarwebloem samen met het zout, de suiker en roomboter in de kom van de foodprocessor en pulseer een paar keer tot je een korrelig geheel hebt. Voeg 3-4 eetlepels ijskoud water toe en pulseer. In de mixer moet het nog los zijn, maar als je in het deeg knijpt moet het wel samenkomen.
  • Stort als dit zo is het deeg op je werkblad en vorm er een schijf van. Kneed niet te lang, dan wordt het deeg taai. Verpak het deeg in plasticfolie en leg 1 uur in de ijskast.
  • Maak ondertussen de lemon curd. Kluts de eigelen in een kom en zet apart. Zet een pannetje met 300 milliliter water, de suiker, maizena, zout, citroensap- en rasp op halfhoog vuur. Blijf goed roeren terwijl het opstijft, zo’n 5 minuten. Draai het vuur laag.
  • Giet langzaam een klein beetje van het mengsel bij de eigelen en mix goed. Giet de eigelen nu langzaam in de pan en blijf roeren tot het mengsel goed dik is. Draai het vuur uit, voeg de boter toe en roer tot deze helemaal is gesmolten en opgenomen. Als de curd nog te dun is, kun je altijd nog een 1 eetlepel maizena met 1 eetlepel water mengen en die door de curd roeren. Als het mengsel straks afkoelt, stijft het ook nog wat extra op. Haal uit de pan en laat helemaal afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Duw het in een taartvorm, leg bakpapier op het deeg en vul de vorm met bakbonen, ongekookte rijst of leg er een kleinere taartvorm op. Bak de taartbodem 20 minuten. Haal de vulling en het bakpapier uit de vorm en bak in 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen.
  • Maak ondertussen de meringue door de eiwitten stijf te kloppen. Voeg beetje voor beetje de suiker toe tot er stevige, glanzende pieken ontstaan. Die kan echt wel een paar minuten duren. Voeg de cream of tartar en het zout toe en klop erdoor.
  • Schep de lemon curd in de afgekoelde vorm en spreid goed uit. Schep de meringue erop en bak de taart 8-10 minuten, tot de bovenkant begint te verkleuren. Blijf goed in de buurt, dit kan snel gaan. Je kan hier eventueel ook een crème brûlée-brander voor gebruiken, maar ik kan me ook voorstellen dat je die niet in huis hebt.

Tip: als je lui bent je kunt ook kant-en-klare lemon curd kopen.

Heel 2021 maak ik voor Kenwood elke maand een bakrecept, want bakken vind ik nou echt een lekker werkje. Van brood, tot gigantische taart en een groene frittata. Kijk voor meer bakrecepten op betterbaking.nl

Meer zoet bakken? Kijk hier.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk