olijfolie
Zoet

Olijfoliecake met citroen

In deze cake gebruik ik olijfolie in plaats van boter waardoor het echt een heel luchtige cake wordt. Ik gebruik de olijfolie van mijn oom Frans dus ja dan wordt het sowieso lekker natuurlijk. Maar dit is ook één van mijn favoriete cakes omdat het heel citroenig is en ik hou van citroen omdat het zo superfris maakt.

Dit heb je nodig

  • 5 eieren, gescheiden
  • 245 g kristalsuiker
  • 2 citroenen
  • 170 g tarwebloem
  • 240 g olijfolie extra vierge
  • halve theelepel zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe de eigelen samen met 165 gram suiker, het sap en rasp van de citroenen in de kom van de keukenmachine en klop met de garde in circa 5 minuten licht en luchtig. Dit moet echt een paar minuten, zodat de structuur goed verandert. (Dit is een goede stap om op insta te zetten ter verduidelijking!)

Schep lepel voor lepel de bloem door het mengsel en meng het er op de laagste stand doorheen (dit doe je het beste met de bisschopshaak). Voeg ook de olijfolie geleidelijk toe en meng erdoor.

Doe het beslag over in een grote kom en maak de kom van de machine én de garde goed schoon. Echt goed schoon! Hij mag niet meer vettig zijn, dan worden je eiwitten straks niet goed stijf. Doe de eiwitten in de kom en klop met de garde stijf.

Meng de rest van de suiker met het zout en voeg dit geleidelijk toe aan de eiwitten terwijl je blijft kloppen met de garde.

Spatel het eiwit met de hand in delen door het beslag. Stort het beslag in een grote met bakpapier beklede ovenschaal. De cake gaat door het luchtige ei nogal rijzen, de vorm hoeft dus maar tot de helft gevuld te zijn.

Bak de cake 50 tot 75 minuten, afhankelijk van de grootte van je bakvorm. Is je bakvorm iets kleiner, dan wordt de cake een stukje hoger en kan het zijn dat het wat langer duurt. Dat is niet erg, wacht rustig af! De cake is klaar als een satéprikker er droog weer uitkomt.

Heel 2021 maak ik voor Kenwood elke maand een bakrecept, want bakken vind ik nou echt een lekker werkje. Van brood, tot gigantische taart en een groene frittata. Kijk voor meer bakrecepten op betterbaking.nl

Meer zoet bakken? Kijk hier.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk