behangetje
In huis

Doe het zelf, behangen

Behang is hot in woonland. Een jungle, een wereldkaart, een bekend schilderij uit het Rijksmuseum, allemaal op je muur. Het is een kwestie van een beetje meten, aftekenen, knippen, behangplaksel en dan ophangen. Zelf behangen? Fluitje van een cent.

Stap één: de muur, de basis 

De ondergrond (de muur die je wilt gaan behangen) moet egaal, droog en glad zijn. Als dat niet het geval is, heb je daar alvast je eerste klus. Bovendien moet de temperatuur van de ruimte tussen de achttien en twintig graden zijn, anders droogt het behang niet goed.

Stap twee: het behang 

Misschien is dit wel stap nul. Want welk behang mag er op de muur? Denk goed na over welk soort behang je wilt, want er zijn verschillen: vliesbehang of met een papieren rug. Dat heeft invloed op de soort lijm en wat je ermee insmeert. Bij de ene moet je de muur insmeren met lijm, bij de andere het behang zelf. Schaf dus meteen een passende lijm aan. Vraag om advies in de winkel.

En nu je toch bezig bent: reken meteen uit hoeveel meter behang je nodig hebt.
Tip: houd rekening met wat speling, want het kan uiteraard misgaan tijdens het behangen zelf. 

Stap drie: aan de slag

Begin bij een raam en werk dan naar buiten. Meet dus goed hoe lang het behang moet zijn en waar je wat uit moet snijden (ook bij stopcontacten). Een loodlijn of waterpas wordt hierbij aangeraden, want scheef behang kan je behoorlijk scheel maken. De volgende banen moet je strak laten aansluiten op de vorige baan – en dus niet overlappen – om geultjes te voorkomen. Als er eenmaal wat hangt, veeg je met een droge borstel vanuit het midden naar boven en beneden. Zo verspreidt de lijm extra goed en hecht het behang beter.

Stap vier: herstelwerkzaamheden 

Er kunnen altijd wat schoonheidsfoutjes op de loer liggen. Het voordeel van vliesbehang is dat je het kunt lostrekken, als de lijm nog nat is, om opnieuw de strook recht en sluitend op te hangen. Luchtbellen kun je voorzichtig lek prikken met een speld. Strijk daarna met de borstel alles weer glad. Wanneer het behang loslaat, kun je het met een penseel en wat lijm weer lijmen. De lijmvlekken kun je, als de lijm droog is, verwijderen met een oude droge theedoek. 

Tip : Websites voor behang walhalla

Een leuk behang niet genoeg? Lees hoe jij zelf een urban jungle in huis creëert.

Geschreven door: Redactie