Oef, deze tomaten uit de oven met ricotta zijn zo goddelijk lekker en easy. Het is een kwestie van alles in een bakblik leggen en de oven in schuiven. Tomaten uit de oven is heerlijk als side dish bij een stukje vis of vlees of om sneetjes geroosterd zuurdesembrood mee te besmeren.
Ik gebruik pull biber, dat is een kruidenmengsel uit de Turkse keuken (kun je kopen in de Turkse supermarkt). Heb je dat niet in huis of vind je dat te ingewikkeld (of een gedoe) om te kopen, dan kun je in plaats daarvan ook cayennepeper of gerookte paprikapoeder gebruiken.
Dit heb je nodig
Voor 4 personen
4 flinke rijpe
vleestomaten
200 g verschillende cherrytomaatjes
een pluk verse oregano
1 citroen
½ chilipeper
3 el olijfolie
2 el maple syrup
2 tl pull biber
200 g ricotta
verse peper en zeezout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de vleestomaten in dikke plakken en laat de cherrytomaatjes heel. Doe de tomaten in een ovenschaal en scheur de helft van de verse oregano eroverheen. Snijd een halve chilipeper in kleine stukjes en rasp de schil van de citroen. Doe dit alles, samen met olijfolie, de pull biber en de maple syrup bij de tomaten in de ovenschaal. Hussel alles goed door elkaar. Zet het in de oven voor 10-15 minuten. Schep het in een schaal, knijp er een halve citroen over uit en scheur de rest van de oregano eroverheen. Daarna schep je er nog een flinke klodder ricotta bovenop en serveer je de tomaten uit de oven met ricotta.
Tip: je kunt ook een verse bol mozzarella erbij serveren in plaats van ricotta.
Tomaten over? Dan kun je je de dag erna wagen aan dit recept voor tarte tatin van tomaat.