spaghetti koken
Je van Jet

Op een ándere manier spaghetti koken

Mijn oom Frans woont al twintig jaar in Italië. Tijdens een trip naar Puglia werd hij verliefd op de Italiaanse Anna en is hij nooit meer teruggekeerd. Frans kookt vreselijk lekker (hij heeft ook samen met mijn moeder het Italiaans kookboek ‘Fratello & Sorella’ geschreven.). Hij koopt zijn producten op de lokale markt of ruilt zijn eigen gemaakte olijfolie tegen een stukje lam bij de buurman. Een ruim zittend rokje of niet te strakke spijkerbroek is essentieel, want als je nét voor de tweede keer hebt opgeschept, loopt Anna naar de keuken voor wat gefrituurde courgette bloemen.

Maar even over dat bordje spaghetti: of de pasta nou zelfgemaakt is of uit de winkel komt, de smaak is zoveel voller en romiger, tja, gewoon veel en veel lekkerder. En dat is natuurlijk niet zomaar.

Het geheim van Frans en Anna?
Kook de spaghetti méé in de saus. Is de saus niet zo sausig? Giet dan steeds een beetje bouillon bij de spaghetti. Net zoals je risotto maakt dus. Blijf roeren en bijgieten tot ‘ie al dente is. Doordat je de spaghetti niet in een aparte pan met water kookt, blijft het zetmeel behouden (in plaats van door af te gieten), en dát maakt ‘m dus zo vol en romig.

Nog meer Je van Jet lezen?

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk