Reso Van Harte
Blijmakers

Resto Van Harte, het recept voor een betere buurt

Je doet mij geen groter plezier door me een avond te laten meedraaien in een restaurant. Ik ben een horecameisje moet je weten, ooit open ik een eigen zaak, maar dat is iets voor later. Ik toog deze week naar Resto Van Harte, een buurtrestaurant dat grotendeels wordt gerund door vrijwilligers. Chaudfontaine steunt deze restaurants (een stuk of vijftig in Nederland) en als ambassadeur van Chaudfontaine wilde ik hier graag een keer meehelpen. 

Uitgebreid diner voor weinig

Eén keer per week wordt een restaurant, een buurtcentrum of een schoolaula omgebouwd tot een Resto Van Harte. Van alle tafels worden lange rijen gemaakt, er liggen placemats, rode servetjes, bloemen en er wordt bestek tevoorschijn gehaald. De schortjes gaan om en het restaurant is geopend. Voor vijf euro krijg je een driegangendiner. Heb je een eurootje meer over die avond, dan help je weer iemand die het diner niet kan betalen.

Minder eenzaamheid

Er komen veel mensen uit de buurt, jong en oud, een moeder met drie kinderen, maar de meeste mensen komen alleen. Juist om een beetje aanspraak te krijgen of om daar juist weer hun net nieuw gemaakte vrienden te ontmoeten. Rechtsachter staat er een tafel gereserveerd, voor acht mannen die al jaren elke dinsdagavond komen en daar vriendschap voor het leven hebben gesloten. 

Barman Herman is in dienst bij het restaurant, en hetzelfde geldt voor chef-kok Gerard. Dat zijn de twee mannen die overzicht houden, de vrijwilligers begeleiden, maar die ook wel eens buiten voor de deur staan en praatjes aanknopen. 

Herman: ‘Ik zag een vrouw elke dag voor het raam heen en weer lopen, soms een beetje naar binnen loeren, maar naar binnen komen durfde ze niet. Ik heb een gesprekje met haar aangeknoopt en haar uitgenodigd om eens te komen eten. Daar had ze geen geld voor. Nou, dat is wel het laatste probleem. Door de vele donaties van buitenaf of als gasten wat meer betalen dan vijf euro kunnen we andere gasten weer helpen.’ 

Herman kent bijna iedereen die komt eten. Er zitten veel vaste gasten in de zaal en je ziet goed hoe blij mensen weer zijn om elkaar te zien tijdens dat wekelijkse uitje. 

Wie staan er in de keuken?

Er druppelen mensen binnen die net van hun werk komen, ‘gezellige’ mensen, die dit leuk werk vinden en een uitlaatklep zoeken, zo na een kantoordag.

Ook werken er mannen en vrouwen met een beperking, vluchtelingen of mensen die weer reïntegreren. Wie je bent of wat je in het dagelijks leven doet maakt niemand wat uit. Er wordt gekletst, er worden zorgen gedeeld, advies gegeven, hard gewerkt, gelachen en achter de schermen wordt er zelfs een bordje meegesmikkeld.  

Wat eten we?

Op het menu staat om te beginnen een pastinaaksoep, als hoofdgerecht stoofvlees, aardappelen en ratatouille en als dessert chocolademousse. De recepten zijn gemakkelijk te maken voor de vrijwilligers en voorop staat dat het een gezonde maaltijd is die ik bereid met verse producten. 

Help of eet je een keer mee?

Op de website van Resto Van Harte kun je alle buurtrestaurant vestigingen vinden. Je kunt komen eten, iedereen is welkom, of kom een keer je mouwen opstropen. Ik kan je verzekeren: je gaat met een ontiegelijk voldaan gevoel naar huis, of je er nou gegeten hebt of hebt meegeholpen.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk