I love plaattaarten. Handig voor als er meerdere mensen komen eten. Voor lunch of diner, het maakt eigenlijk niet uit. Enne, maak die pesto nou ze-helf.
Dit heb je nodig
- Pesto
- 25 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 25 gram pijnboompitten, geroosterd
- 1 teen knoflook, grof gehakt
- 40 gram basilicum
- 75 ml olijfolie
Plaattaart
- 3 preien
- 50 gram boter
- ½ citroen, sap
- 1 grote rol bladerdeeg
- 2 venkels
- 1 rol geitenkaas (180 gram)
- 100 gram radijsjes
- scheut wittewijnazijn
- zout en peper
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de prei goed schoon en snijd in ringen. Verhit de boter op laag vuur in een koekenpan en bak de prei hierin in 8 tot 10 minuten zacht. Breng op smaak met zout, peper en het sap van ½ citroen. Laat afkoelen terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.
Snijd 1 venkel met een mandoline op de allerdunste stand en de andere een paar standjes dikker. Bewaar het look van de venkel apart. Snijd de radijsjes met de mandoline (kijk uit voor je vingers!) of een scherp mes in dunne plakjes. Maak de dun gesneden venkel en radijsjes aan met een scheut azijn, peper en zout. Zet apart.
Rol het bladerdeeg uit en besmeer met de prei. Houd de randen vrij. Snijd de geitenkaas in plakjes en leg deze samen met de iets dikker gesneden venkel op de plaattaart. Bak 30 tot 40 minuten, tot de geitenkaas zacht is en het bladerdeeg mooi goudbruin. Maak intussen de pesto.
Doe voor de pesto de Parmezaanse kaas, pijnboompitten, basilicum en de helft van de olijfolie in de kom van de staafmixer en pureer. Giet beetje voor beetje de rest van de olijfolie erbij tot je de gewenste substantie hebt.
Haal de plaattaart uit de oven en laat een paar minuten afkoelen. Schep de pesto op de taart, samen met een deel van de salade. Schep het venkellook door de rest van de salade en serveer de salade ernaast.
Heel 2022 maak ik voor Kenwood elke maand een bakrecept, want bakken vind ik nou echt een lekker werkje. Van brood, tot gigantische taart en een groene frittata. Kijk voor meer bakrecepten op betterbaking.nl
Meer bakken? Klik hier