lissabon
Lissabon

Om te eten en te slapen

Ik vind Lissabon een combinatie van Barcelona en Parijs. Het is groot, er is veel te zien, er liggen kleine keitjes op de straten, de gebouwen zijn vrolijk betegeld en je kunt er ontzettend lang wandelen. Let wel: veel steile straten, dat geeft de volgende dag kuitspierpijn (en bilspierpijn!). Er zijn kleine trammetjes uit het jaar nul die je naar boven meezeulen. Het adres voor de beste Pasteís de nata (het Portugese gebakje) staat al in alle boekjes, namelijk in Belem (ach, vertel ik het je toch), en daar vind je ook meteen de startplek van de wandelroute langs de rivier. Ter zake, want je kunt ongelofelijk goed dineren in Lissabon.

Hotel A Casa das Janelas Com Vista

Dit hotel zit midden in de leukste buurt, Bairro Alto, en alle goede horeca zijn op loopafstand (belangrijk). De hotelkamers met een erg mooi uitzicht op de rivier zijn wel piepklein, ik zou zelf de volgende keer een grotere kamer reserveren. Dan heb je een minder mooi uitzicht, maar kan ik wel beter mijn kont keren. Verder hebben ze zachte bedden, vers wit linnen, een stortdouche en is het er brandschoon. De gemeenschappelijke ruimte is chillproof, ze serveren er lekkere wijn en snacks en je vindt er inspiratie voor je eigen huis. Een kamer kost tussen de €110 en €250.

Restaurant Sea Me

Echt niet te missen. Sea Me staat vanaf nu in mijn top 10. Het is een pijpenlaatje waar je niets anders eet dan vis. Reserveren is er noodzaak, de bediening sjeest door de zaak, het swingt er! Kakelverse vis zie je op ijs liggen bij de open keuken, en daar krijg je ook de uitleg van alle soorten én soorten bereidingen. Wij kozen voor de rode mul. Deze werd voor de helft klaargemaakt als sashimi, de andere helft werd licht gegrild en in kleine plakjes en geserveerd met verse wasabi. Hoe groter de vis, hoe meer bereidingswijzen op je bord (denk aan de ceviche, nigiri, temaki etcetera). Is je bord zo goed als leeg, dan gaan kop en graad weer mee naar de keuken, die ze daar dopen in een laagje beslag en dan gaat het, hop, in de frituur. A little present dus. Je eet dus álles op, van kop tot staart. Ik raad je ook aan de tuna tataki te bestellen.

Restaurant Bairro do Avillez

José Avillez wordt de Jamie Olivier van Lissabon genoemd. José heeft verschillende zaken zoals een sterrenzaak (duur!), wij aten bij zijn – simpeler – restaurant Bairro do Avillez. Ik kon niet echt merken dat het een ontzettend gehypete gast is, je kunt er vooral heel goed eten en het is een supersfeervol restaurant. Het is een hoge grote zaak en toegegeven: je zit er niet alleen maar tussen de locals. Vóór in het restaurant eet je van een kleine kaart gerechten om te delen en is de doorloop ook rapido, achterin zit een groot restaurant, en daar ga je uitgebreid aan tafel. Daar mag je je best een beetje voor opdoffen (leuk!), maar val niet buiten de boot op flipflops (hai!). Ook hier maak je een reservering voor de kleine kaart of het uitgebreide menu. Ik heb hieronder alleen een foto van vooraan, binnen is er romantisch kaarslicht, maar die sfeer en het eten kreeg ik niet zo scherp en goed op de plaat. Bairro de Avillez is vijf minuten flipfloppen vanaf het hotel trouwens.

Ontbijt Yao en Hello, Kristof

Het hotel heeft een lekker ontbijt, zorgvuldig gemaakt door heel lieve meisjes, maar ik ga altijd liever naar buiten. Dat deed ik een keer voor een zeer groene juice bij Yao (ze hebben lekkere wijn hier in Lissabon). Met eentje in de hand loop je in 15 minuten naar de rivier en passeer je vier bakkers waar je alsnog een koffiebroodje of een pastel de nata kunt kopen.

Hello, Kristof zit ook niet ver van je bed. Het is een Scandinavische tent, niet groot, wel simpel maar heel stijlvol (Scandinavisch dus), dus hopelijk is er plek. Even wachten is de moeite waard. Het bekende fruit, granola, ei en avocado staan allemaal op de kaart. In deze straat is ook genoeg ander leuks waar je goede koffie en toast met scrambled eggs kunt krijgen.

Even uitbuiken

Neem tram 12, die maakt een ronde van 25 minuten door het centrum van Lissabon. Hij gaat steil omhoog, door smalle straten en over grote pleinen. Of pak de 28, dan maak je een ronde van 45 minuten. Je stapt weer uit waar je bent ingestapt.

Meer hotspottips lezen?

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk