Basis stash
In de Keuken

Dit hoort in je basis stash

Vooral voor de mensen die graag in de keuken staan, is een goed keukengerei van belang. Niets ergers dan een slappe, goedkope kurkentrekker die het eigenlijk gewoon niet doet of een groot koksmes dat je elke keer maar in de la mietert bij het gewone bestek en dat dus met de dag botter wordt. Ik presenteer u de absolute keukengerei musthaves, oftewel je basis stash. Als je het aan mij vraagt. En ja er zijn er zeker meer, maar we bouwen rustig op.

De microplane

De rasp die IEDEREEN in huis zou moeten hebben. Hij is vlijmscherp en je raspt keiharde kaas en chocolade in geweldig mooie, kleine sliertjes. Of je dwarrelt zeste van de citroen, limoen, sinaasappel over je taart, salade of je boterham en het smaakt en oogt meteen superculinair. Klein apparaat, groot effect op je humeur. Je hebt de microplane in verschillende maten vormen en de prijs ligt zo rond de 30 euro. Ook een geschikt cadeau om aan iemand te geven overigens. Hier kun je een microplane kopen en überhaupt even zien hoe zo’n ding er uit ziet.

Elektrische handmelkschuimer

Handig als je houdt van een grote kop koffie verkeerd, want dit ding is veel gemakkelijker schoon te maken dan zo’n grote beker (aangekoekte melk stinkt!), maar ook, en dit weten niet veel mensen, kun je hiermee een ongelofelijk goede vinaigrette maken. Of een dikke, volle, superzachte dressing. En het is zo gebeurd in plaats van te staan klooien met een vork of lepel in een bakje, wat allemaal net niet lekker werkt. Maak meteen een grote pot en zet die voor een paar dagen in de ijskast. Dit gaat je leven gemakkelijker én leuker maken. Hier te koop.

Niets ergers dan een slappe, goedkope kurkentrekker die het eigenlijk gewoon niet doet

Magic Bullit

Ja, u kent ‘m nog wel: die van de Tell Sell-reclame. “I push one, two, three times and your onion is chopped.” Et voilà: zo is het ook precies. Je stopt alles wat je graag fijn gehakt of gedraaid wilt hebben in een beker en het is binnen een paar seconden gebeurd. Ik maak vaak pesto, guacamole, pastasaus en smoothies met dit apparaat. Hij is handig in gebruik, maar vooral ook heel gemakkelijk schoon te maken. En dat vind ik belangrijk, want is het poetsen van een apparaat ingewikkeld, dan zorgt dat ervoor dat ik het in het keukenkastje laat staan. En dan heb je natuurlijk nog niks aan die basis stash. Op de beker waarmee je mixt, kun je ook nog een deksel draaien zodat je die in de ijskast kan zetten, maar hij is ook geschikt om er meteen je smoothie uit drinken. Klik hier voor meer informatie.

Keukentang

Deze knijper hebben maar weinig mensen in huis, maar als je eens in de professionele keuken hebt gewerkt dan kun je niet meer zonder. Je draait er vis of vlees zorgvuldig mee op (in plaats van er met een vork in te prikken), spaghetti opscheppen wordt een eitje en je kunt er makkelijk salades met een dressing mengen.

Een echt goed werkende pepermolen

Ik heb een lichte allergie voor tafelzout en peperpoeder. Die smaken zijn niet te vergelijken met vers gemalen peper en zeezout. Een molen hoort absoluut bij een een basis keukengerei. Ik vind deze van Peugeot het mooist en gaan je leven lang mee.

Stoommandje

Kind kan de was doen: je zet het mandje op een pan met een laagje water. Het water gaat borrelen en gaat dampen, waardoor de groenten, de vis en het vlees gaar stomen. Het eten blijft knapperig, behoudt zijn kleur, smaak en vitaminen. Het is een superleuke en gemakkelijke manier om vers en gezond te koken. Zelf stoom ik met een bamboe stoommand.

En nu iets lekkers maken met je basis stash? Klik hier voor recepten.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk