Jamu zelf maken
Sap en smoothie

Jamu zelf maken

In Indonesië zweren ze bij een dagelijks shotje Jamu, een pittig drankje. Ik begrijp wel dat deze zogeheten ‘health tonic’ in een klein glaasje geserveerd wordt, want je kaken kunnen wel even samentrekken van de zuurheid. Jamu is een boost voor je immuunsysteem, het werkt ontstekingsremmend, bloedzuiverend, goed voor je spijsvertering en als je een glaasje naar achteren tikt, krijg je echt direct een opkikkertje. 
Jamu zelf maken is geen moeilijke klus.
Ik maak een halve liter fles, voor ongeveer twee weken: elke dag een shotje. 

Dit heb je nodig 

  • 120 gram gember
  • 5 verse kurkumaworteltjes (die kun je in de grotere supermarkt of op de markt kopen)
  • 300 ml of een groot glas (kokos)water
  • 2 citroenen
  • verse peper, drie draaitjes
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • een stuk zoet fruit of vers (!) sap als je dat in huis hebt. Dit is absoluut niet noodzakelijk. 

Zo maak je het

Was de gember en de kurkuma, verwijder gekke plekjes en hak ze in stukken. Schil de citroen en verwijder eventueel pitjes die je ziet zitten. Doe alle ingrediënten in een blender en laat zeker een minuut op de hardste stand blenden. Giet het sap door een zeef. Je houdt dikke pulp over. Ik heb die pulp nu niet gebruikt, maar je zou die kunnen bewaren voor door je muesli of havermout.
Giet het sap in een fles en zet die in de ijskast. 

  • Tip: proef wat je van het drankje vindt, het mag best een pittig, straf shotje zijn. Trek je er echt een héél zuur gezicht van, voeg dan nog wat zoet toe. 

Let op: was direct na gebruik je blender goed af. Kurkuma is dan wel een wondermiddel, maar het geeft ook enorm geel af.

Op mijn instastorie zie je op bewegend beeld hoe ik Jamu maak. Het recept staat opgeslagen onder hoogtepunten: Jamu zelf maken. Heb je meer zin om te bakken? Klik hier.