Frittata is een gevulde omelet. Deze is gifgroen, dat komt door de spinazie. In een frittata stop ik vaak restjes. Heb je nog een overgebleven stronk broccoli in de koelkast? Hup, die kan er zo bij. Je maakt deze frittata met een staafmixer. Doe de ingrediënten in een hoge beker, mix en doe ze in de pan. De pan gaat dan in de oven. Serveer eventueel met een frisse salade.
Dit heb je nodig
1 sjalot
1 teen knoflook
4-6 eetl. olijfolie
200 g spinazie
6 eieren
100 ml slagroom
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
10 g basilicum
150 g cherrytomaatjes (het liefst aan de steel)
zout en versgemalen zwarte peper
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de cherrytomaatjes in een ovenschaal en sprenkel er 1-2 eetlepels olijfolie overheen. Bestrooi met zout en zet in de oven.
- Pel en snipper de sjalot en knoflook. Verhit 2 eetl. olijfolie in een gietijzeren koekenpan die in de oven kan. Fruit de sjalot op laag vuur 5 minuten tot hij net begint te verkleuren, voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg de spinazie beetje voor beetje toe tot deze helemaal is geslonken.
- Haal alles uit de pan en pureer met een staafmixer samen met de eieren, slagroom, Parmezaanse kaas en basilicum (je kunt de steeltjes gewoon mee pureren). Breng op smaak met zout en peper.
- Verhit 1-2 eetl. olijfolie in de gietijzeren koekenpan of een pan die in de oven past. Giet het eiermengsel in de pan en bak tot de onderkant net begint te stollen (1-2 minuten).
- Zet de frittata bij de tomaatjes in de oven en bak nog 12-15 minuten tot de frittata helemaal gaar is. Als hij nog niet helemaal is gestold, laat hem dan nog een paar minuutjes staan (draai eventueel de oven iets lager als je bang bent dat hij verbrandt). Leg de tomaatjes op de frittata en serveer.
Heel 2021 maak ik voor Kenwood elke maand een bakrecept, want bakken vind ik nou echt een lekker werkje. Van brood, tot gigantische taart en een groene frittata. Kijk voor meer bakrecepten op betterbaking.nl
Meer bakken? Kijk hier.