Oui, un café s’il vous plait. Fransen drinken hun koffie het liefst uit een Cafetière of te wel een French Press genoemd. En daarom wij ook, de koffie is aanzienlijk lekkerder, verser én het is ook nog eens beter voor het milieu (geen cupjes).
Aan de slag
Koop niet te fijngemalen koffie
Koffie uit een French Press is filterkoffie die je met een zuiger aandrukt. Maar op wat voor manier je de koffie maakt, de kwaliteit van de bonen is heel belangrijk. Ga vooral voor de eerste keer naar een goede koffie en theewinkel (Wij zijn fan van Simon Levelt) en laat je daar adviseren. Wil je een sterke bak koffie? Kies dan voor donkere bonen, licht gebrande bonen maken het weer minder sterk. Thuis zelf malen met een koffiemaler is het lekkerst (je hebt extra hard gewerkt voor je koffie!) Wees niet te fanatiek met het malen van je koffiebonen, want dan gaan ze door de zuiger heen en krijg je stukjes koffiedik in je koffie.
Dit heb je nodig :
- Een French Press
- Kraanwater (of nog luxer: gefilterd water)
- Koffiemolen
- Verse koffiebonen
- Weegschaal
- Lepel
Ready, set, press
Zet je French Press op een vlakke ondergrond en voeg 18 gram gemalen koffie toe met 30 ml koud water. Roer dit een paar keer goed met je lepel. Daarna voeg je 220 ml heet water toe (ongeveer tussen de 90-100 graden Celsius). Laat het zo’n 4 minuten staan en druk daarna de zuiger rustig naar beneden. Laat de koffie 3 minuten trekken en schenk in.
Je eigen French Press?
French Press zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. ‘Bialetti’ is de Rolls Royce onder de apparaten. Maar die van Le Creuset ziet er heel erg mooi uit en kijk eens naar de rosé gouden van Tom Dixon. Blokker of Ikea heeft wat meer betaalbare versies.
Trek gekregen in iets lekkers bij de koffie, maak dan deze lekkere Citroentaart.
Geschreven door: Jet van Dort