Dat wil niet zeggen dat een donker huis ongezond is, maar het is bewezen: hoe meer je aan daglicht wordt blootgesteld, hoe beter je humeur. Ook zorgt voldoende natuurlijk licht voor een betere biologische klok (dag- en nachtritme) en maakt het je productiever. Niet voor niets wordt vitamine D ook wel een gelukstofje genoemd. Vitamine D wordt door je huid opgenomen wanneer je in de zon gaat zitten. Als je even vast zit in je werk of je bent chagrijnig opgestaan (of je hebt een kater), dan scheelt naar buiten gaan altijd een boel. Zoek de zon op en je wordt blij, je kikkert ervan op.
Uiteraard is het supergezond om veel buiten (in de natuur) te zijn, maar je kunt de natuur ook enigszins naar binnen halen. Ramen in je huis lijken als iets vanzelfsprekends, maar het is veel meer dan een leuk uitkijkje. Het zorgt ervoor dat je meer daglicht binnenkrijgt, wat je niet alleen een beter gevoel geeft, maar je huis (vooral ’s winters) ook gratis opwarmt. Er zijn overigens nog meer trucjes om meer natuurlijk licht in je huis te krijgen.
- Werk met lichte kleuren op de muur. Tja, het spreekt een beetje voor zich, maar denk aan wittinten, die weerkaatsen het binnenvallende licht. Pas vooral in kleine ruimtes op met donkere wanden.
- Denk eens na over het vervangen van gewone deuren door glazen deuren. Die deuren met een stalen frame zijn tegenwoordig overal te zien. Ze zijn cool, maar zorgen er ook voor dat het daglicht veel verder je kamer in komt.
- Misschien moet je even uit je comfort zone, maar schilder de vloer wit.
- Check buiten de struiken en de bomen; wie weet kun je er hier en daar wat afsnoeien waardoor je meer lichtinval hebt.
- Maak de vensterbank leeg en schilder die wit, dat zorgt voor meer reflectie en dus voor meer licht.
- Kies voor meubels op pootjes, zodat het licht vrij over de vloer kan weerkaatsen. Hetzelfde geldt voor een open trap in plaats van een dichte trap.
Het is bewezen: hoe meer je aan daglicht wordt blootgesteld, hoe beter je humeur.
- Werk met spiegels, daarmee kun je een ruimte groter en lichter maken. Kies wel voor een juiste plek. Dat betekent naast een raam, zodat het daglicht gereflecteerd wordt.
- Kies voor je woonkamer of keuken voor gordijnen die een beetje licht doorlaten. Voor in je slaapkamer is dat weer een ander geval, want je slaapt juist veel beter als de kamer totaal verduisterd is.
- En als laatste – rigoureus, maar wel met een groot effect: plaats een extra raam. Heb je bijvoorbeeld een aanbouw aan je huis waardoor je huiskamer groter is geworden, maar wel donkerder, dan kun je gaan voor een lichtkoepel of lichtstraat. Heb je juist op de bovenverdiepingen donker kamers dan kun je denken aan het plaatsen van een dakraam of een daglichtspot(lichtbuis).
Dit artikel is een samenwerking* met Velux. Zij verzorgen daglicht en frisse lucht, oftewel (dak)ramen voor in huis. Met de nieuwe wereldwijde campagne ‘Haal de natuur weer in huis’ wil Velux laten zien hoe belangrijk daglicht in huis is. Uit veel onderzoeken blijkt dat Nederland een indoor generation aan het worden is. Tijd dus om meer naar buiten te gaan, maar ook om buiten binnen te brengen.
Kijk ook eens bij hen op de website, daar staan heel veel interessante weetjes en feiten over ‘hoe je een gezond huis creëert’.
*Informatie – Samenwerking