zomerse bqq
Diner

Recepten voor een zomerse barbecue

Steek je barbecue maar aan, lieve mensen. En heb je nog wat inspiratie nodig naast de dikke braadworsten, knoflooksaus en de altijd nét niet gare groentespiesjes? Deze foto hierboven maakte ik vorig jaar tijdens een weekend met vrienden. Dit zijn mijn favoriete recepten voor een zomerse barbecue.

Gevulde en gegrilde dorade

Dit heb je nodig
Voor 4 flinke dorades

200 g tuinbonen (verse als je zin hebt om ze te doppen, maar diepvries is ook lekker genoeg)
200 g doperwten
150 g groene asperges
100 g zachte geitenkaas
1 citroen
bosje munt, fijngehakt
bosje dille, fijngehakt
3 el olijfolie
peper en zout

Zo maak je het

Vaak denken mensen dat het heel ingewikkeld is om een hele vis te grillen op de barbecue. Dat valt reuze mee, let maar op!

Het begint al bij de visboer: vraag de visboer (ik gok op een man) of hij dorades heeft die allemaal even groot zijn (zodat ze even snel gaar zijn) en of hij ze schoon wil maken. Dat betekent ingewanden er uit. Dit is namelijk een ingewikkeld klusje en dat kan hij veel beter én sneller.

Als je net naar buiten hebt geroepen dat de barbecue aan kan, kun je beginnen met de vulling. Doe de sneetjes brood in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg daarna een hand van ieder kruid toe, samen met een half uitgeknepen citroen en zeste.

Zet een koekenpan op het vuur en doe daarin een scheutje olijfolie. Als de pan heet is, kan het broodkruimmengsel erin. Rooster dit even totdat het goudbruin en knapperig is en zet het dan even apart.

Snijd de rest van de citroenen in schijfjes en de knoflook heel fijn. Nu gaan we de dorades vullen. Vul iedere buik met flink wat van de broodkruimvulling, een kleine eetlepel met kappertjes, 4 schijfjes citroen en een halve fijngehakte knoflook. Verdeel daarna de restjes van de kruiden over iedere dorade en smeer ze aan de buitenkant in met de olijfolie.

Nu kunnen ze de barbecue op. Gril ze ongeveer voor 5 minuten aan iedere kant op een hete barbecue, maar het belangrijkste is dat je ze goed in de gaten houdt. Controleer ze door even te spieken en misschien te voelen of ze van binnen al warm genoeg en net gaar zijn. Laat ze vooral niet te láng liggen, anders worden ze droog en dat is zonde.

Tip: knijp er, wanneer ze van de barbecue af komen, nog een citroen over uit. Dat haalt alle smaken naar boven.

Salade met tuinbonen

Dit heb je nodig

200 g tuinbonen (verse als je zin hebt om ze te doppen, maar diepvries is ook lekker genoeg)
200 g doperwten
150 g groene asperges
100 g zachte geitenkaas
1 citroen
bosje munt, fijngehakt
bosje dille, fijngehakt
3 el olijfolie
peper en zout

Zo maak je het

Breek om te beginnen de onderkantjes van de asperges af, dat gedeelte is namelijk bitter. Doe ze in een kom met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout en hussel ze goed door elkaar. Gril ze daarna kort op de barbecue tot ze wat geblakerd zijn maar nog wel knapperig. Leg ze daarna even apart om af te koelen.

Zet ondertussen een ruime pan met water op het vuur. Wanneer het water kookt, kunnen de tuinbonen erin en na 2 minuten ook de doperwtjes. Kook deze dan nog 2 minuten en spoel ze daarna af met koud water.

Meng de erwtjes, tuinbonen, asperges samen met één uitgeknepen citroen, 2 eetlepels olijfolie, munt, dille en peper en zout door elkaar in kom. Kruimel de zachte geitenkaas eroverheen en serveer.

Watermeloensalade met feta

Deze salade is altijd een winnaar. Twijfel je aan de hoeveelheid? Maak dan vooral meer. Deze schaal is bij ons altijd als eerste op.

Dit heb je nodig

600 g watermeloen, in stukjes van 2 bij 2
300 gram gekleurde kleine tomaatjes, door de midden
200 g feta
4 takjes munt
100 g Kalamata olijven, door de helft
1 citroen
4 el olijfolie
peper en zout

Zo maak je de watermeloensalade

Doe de stukjes watermeloen in een schaal, samen met de olijven en een uitgeperste citroen, tomaten, olijfolie en peper en zout. Hussel dit goed door elkaar en proef even of het genoeg op smaak is. Verkruimel nu de feta eroverheen en maak het af met de blaadjes munt.

Barbecue

Salsa verde

Dit is een supergroene, grove en dikke saus voor bij de vis, om brood mee te dippen, vlees of door de salade te doen. Kortom alle recepten voor een zomerse bbq. Gebruik alle kruiden die je in huis hebt of in de tuin hebt staan. Hoe meer, hoe beter.

Wanneer ik veel verschillende gerechten maak, heb ik vaak veel verse kruiden over. Zonde om weg te gooien en vaak al snel verlept. Iedere keer heb je weer andere kruiden in huis, dus elke keer is de smaak nét een beetje anders. Zo verveelt het nooit.

Dit heb je nodig

2 volle handen (of meer) kruiden (let op: met takjes en al!)
1 el mosterd
1 citroen, uitgeperst
1 el rode wijnazijn
80 ml olijfolie
2 ansjovisfilets
peper en zout
2 el kappertjes

Zo maak je het

Doe alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en blend tot het een smeuïg mengsel is. Proef goed en voeg wanneer nodig mosterd, peper, zout of citroen toe.

Tip: je kan de kruiden ook aanvullen met rucola, dit geeft een lekkere nootachtige smaak.

Quinoasalade met gegrilde groenten en granaatappel

Dit heb je nodig

300 g quinoa
1 courgette, in ronde, dunne plakken
1 aubergine, in parten
1 paprika, in reepjes
hand peterselie
hand koriander
100 g granaatappelpitjes
5 el olijfolie
citroen
peper en zout

Zo maak je het

Kook de quinoa volgens de beschrijving op de verpakking beetgaar. Spoel daarna af met koud water en zet apart. Grill alle groenten op de barbecue en laat een klein beetje afkoelen op een schaal. Snijd de peterselie en koriander grof.

Meng in een schaal de quinoa met olijfolie, het sap van één citroen en peper en zout. Schep de gegrilde groenten erbovenop en strooi hierna de kruiden en granaatappelpitjes eroverheen.

Tip: deze salade is erg lekker met een yoghurtdressing. Meng hiervoor 4 eetlepels yoghurt, een kneepje citroensap en verse kruiden en breng op smaak met zeezout en grove peper.

Tomatensalade

Deze salade is heerlijk, fris, simpel en ziet er supervrolijk uit.

Dit heb je nodig

4 grote, rijpe vleestomaten
200 g cherrytomaatjes, eventueel in verschillende kleuren
1 rode ui
flinke hand basilicum
2 el olijfolie
1 el rode wijnazijn
1 tl maple syrup
peper en zout

Zo maak je het

Snijd de vleestomaten en cherrytomaten in plakjes en hak de rode ui heel fijn. Haal de blaadjes basilicum van de takjes en scheur de blaadjes in grove stukken. Meng de tomaten, de rode ui, de basilicum en de rest door elkaar in een kom en proef goed. Heeft het nog wat meer maple syrup nodig of juist wat zuur van de rode wijnazijn? Wanneer je tevreden bent is het goed om te husselen en op het einde af te maken met wat blaadjes basilicum.

Tip: koop tomaten bij de groenteboer of op de markt; die tomaten hebben vaak veel meer smaak dan die uit de supermarkt. Ze zijn nog steeds niet zoals je ze in Frankrijk of Italië vindt, maar je proeft wel verschil.

Voor meer recepten check hier.