Ajo blanco
Recepten

Ajo blanco – koude soep met amandelen

Ik noem deze soep ook wel een witte gazpacho, maar dan net even wat bijzonderder. Het zijn dan ook een klein beetje meer handelingen dan alleen ingrediënten in de blender stoppen. Plan ook minstens een uur in zodat de ajo blanco extra koud kan worden in de ijskast.

Dit heb je nodig voor 4 personen

3 grote tenen knoflook
scheutje sherryazijn
200 g geblancheerde amandelen
2 sneetjes wit (zuurdesem)brood zonder korst
25 ml amandelmelk
½ komkommer
10 druiven
100 ml olijfolie
500 ml ijskoud water
peper en zout

Zo maak je de ajo blanco

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg in een ovenschaal de tenen knoflook met daaroverheen wat olijfolie. Zet de schaal een uur in de oven. Schil de komkommer en snijd die in kleine stukjes.

Rooster de amandelen heel kort in een koekenpan, totdat ze een heel lichte kleur krijgen. Week het brood in de amandelmelk voor 10 minuten.

Leg een handje amandelen apart en knijp het brood uit. Doe de rest van de amandelen, samen met het brood, het water en de komkommer in de keukenmachine. Haal de knoflook uit de oven en knijp de inmiddels zoet en zacht geworden knoflook uit de schil en doe die bij het mengsel in de keukenmachine. Doe er dan nog een scheutje sherryazijn bij en vervolgens langzaamaan de olie terwijl de machine draait. Breng op smaak met zout en peper. Let op: de soep wordt goed koud geserveerd, daarom kan ‘ie wat meer op smaak worden gebracht dan normaal.

Zet de soep voor minimaal een uur in de koelkast, schep die dan in kommen en strooi er de amandelen, de druiven en een drupje olijfolie overheen. Vergeet niet te proeven of hij goed op smaak is als hij uit de koelkast komt.

Tip: vervang de druiven door meloen, lekker voor in de zomer.

Meer soep? Deze paprika en linzen variant zijn ook erg lekker en nemen net iets minder tijd in beslag.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk