Wat een lekker weer! Zullen we gaan picknicken? Yes! Negen van de tien picknicks ontstaan spontaan, hup, naar buiten met die boterhammen. Maar ook last minute kan het feestelijker. Het kookboek ‘Food en Route’ (‘alles voor een droompicknick’) eindigt daarom met de gouden tip: ga naar de Turkse supermarkt en koop fruit, groente, bakjes met dip, lekker brood, noten en geitenkaas. Neem een plankje, mesjes en servetten mee. Drank erbij en klaar ben je: óp naar strand, park of bos. Binnen no time zit je ergens te genieten van een ‘super easy picknick’.
Maar als echte liefhebber, heb je natuurlijk alles al in huis om er ieder moment op uit te trekken. In Food en Route’ staat een handige checklist, waarmee je voorbereid bent op alle soorten picknicks, partijtjes en andere buitenfeestjes. Voorbeeldje? Een groot, licht metalen dienblad om alle hapjes zandvrij te kunnen serveren. Ik zag het meteen voor me.
Food en Route is een regelrecht smulboek. Met prachtige foto’s, grappige tekeningetjes en handige tips voor het meenemen en vers houden van eten onderweg. Een paar culinaire hoogtepunten: Vietnamese rijstrolletjes, zelfgemaakte roze koeken met bietensap, viskoekjes met yoghurtdip, pissaladière en kippenboutjes met ‘de allerbeste marinade’.
Food en Route, Mme Charlotte, uitgeverij Snor
Picknick (‘Luxe on the go’)
Het handzame kookboek Picknick (‘Luxe on the go’) van Suzy Ashford is voor fijnproevers. Wat een heerlijke dingen staan hierin! Dertig gerechten, hapjes en drankjes die je onmiddellijk allemaal wilt maken en meenemen (Als je er van af kunt blijven tot je buiten bent). Dat je een hartige taart voor een picknick maakt, is voor de hand liggend, maar een preitaart met gruyèredeeg? Of één met groene asperges en comté? Het water liep me ook al in de mond bij de spread ‘zalmrillette met dille en komkommer’. Verder kwam ik leuke ideeën tegen voor salades, minitaartjes en koele drankjes. Het feest begint met dit boek eigenlijk al in de keuken.
Picknick, Suzy Ashford, uitgeverij Becht
Smakelijk kamperen
Is koken op de camping eigenlijk ook een soort picknicken? Stel deze vraag maar eens aan je vriendinnen en je hebt stof genoeg voor een uurtje lekker bekvechten. Kookliefhebbers zullen volmondig ‘ja’ zeggen en je vertellen hoe romantisch het is om lekkere hapjes voor de tent te etaleren, en in de avondzon de rosé nog maar weer uit de koelbox te halen. Maar die-hard kampeerders met kleine kinderen hebben een heel ander verhaal. Eten op de camping moet vooral makkelijk, makkelijk en nog eens makkelijk zijn.
In het kookboek Smakelijk kamperen van Petra Knoth lees je dat iedereen daar zo zijn eigen oplossing voor heeft: spaghetti courgetti, penne met venkelworstballetjes, bruschetta’s of sardientjes uit blik met een lekkere bak sla. Het boek staat vol met leuke, snelle recepten die je op een eenpittertje kunt klaarmaken. Recht genoteerd uit kampeerdersharten van minder of meer bekende mensen als Peggy Vrijens, Nienke de la Rive Box, Katja Schuurman en weerman Peter Kuipers Munneke. Welke barre omstandigheden ze ook schetsen, de liefde voor het kamperen spat er af. Neem dit boek dus vooral mee als je deze zomer gaat kamperen, want het is dubbeltroef: om te lezen en om uit te koken.
Smakelijk kamperen, Petra Knoth, uitgeverij Forte Culinair
Meer lezen over kookboeken?