Als ik deze pasta eet, denk ik meteen aan thuis. Mijn moeder maakte dit gerecht elke zomer, we aten het dan vaak voor onze deur op ons stoepje in de Jordaan. Je kunt makkelijk een grote pan of schaal mee naar buiten nemen, ze heeft het denk ik daarom ook zomerpasta genoemd.
Alles op het boodschappenlijstje ken je, het is ook geen rocket science, maar een paar handelingen zijn heel belangrijk. De olijfolie moet namelijk ijskoud zijn, die zet je voordat je aan het werk gaat of een uur voordat je serveert in de koelkast en giet je als laatste over de warme penne; dat maakt het bijzonder. En elk ingrediënt is nodig, dus als je denkt: ach, ik heb geen kappertjes in huis, dan doe ik wel zonder, loop tóch nog even naar de winkel (of de buren). De tomaten hoef je niet te ontvellen (dat bespaar ik je), maar wel graag zonder het vruchtvlees. En dan als laatste: kies de lekkerste mozzarella, de rijpste tomaten en de beste olijven. Net zoals de Italianen dat altijd doen.
Dit heb je nodig voor de zomerpasta met mozzarella en tomaat
Voor 4 personen
- 400 gram penne
- 6 rijpe grote trostomaten
- 2 bollen buffelmozzarella
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 eetlepels zwarte olijven zonder pit (of je kiest ervoor om ze allemaal van hun pitje te ontdoen)
- 2 eetlepels pijnboompitten
- bosje verse basilicum (ongeveer 20 blaadjes)
- 3 ansjovis
- 1 teen knoflook
- 100ml vergine olijfolie
- grove peper en zout
- stuk Parmezaanse kaas om eroverheen te raspen
Zo maak je het
- Begin met het ‘maken’ van de olijfolie. Giet de olijfolie in een maatbeker of bakje. Voeg daar 2 ansjovis (in z’n geheel), plakjes knoflook en 10 blaadjes basilicum aan toe. Zet in de koelkast voor mínstens een uur. Hoe kouder, hoe beter.
- Kook de penne al dente, zoals beschreven op de verpakking.
- Snijd de tomaten in vier partjes, verwijder het vruchtvlees, snijd ze daarna in kleine stukjes en doe ze in een mooie grote schaal waar je de zomerpasta in gaat serveren.
- Snijd de buffelmozzarella in kleine blokjes en voeg die bij de tomaat samen met 1 fijngesneden ansjovis.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge pan en houd apart.
- Halveer eventueel de olijven (ik kies vaak voor smaakvolle kleintjes en die houd ik heel) en doe die bij de grote schaal, samen met de kappertjes. Draai er verse peper en zout overheen.
- Giet de penne af en doe die bij de grote schaal. Voeg blaadjes basilicum toe en meng alles goed door elkaar. Zet de schaal op tafel.
- Schenk AAN TAFEL de olijfolie uit de koelkast, door een zeefje, over de zomerpasta. Ik pik er altijd 2 plakjes knoflook uit en voeg die toe aan de pasta, meld dat wel even aan je gasten. Meng de pasta weer voorzichtig (!) en strooi de geroosterde pijnboompitten er overheen.
- Serveer de zomerpasta direct, met vers geschaafde Parmezaan en eventueel nog wat slagen gemalen peper.
Nog meer zomerse recepten? Kijk hier.