zomerboeken
(kook)boeken

3 zomerboeken in je strandtas

De boeken in mijn strandtas zijn nooit te dik, maar meestal wel erg spannend. Hoe vaak nam ik niet een tussenduikje in de zee dat ik ‘koppie boven’ alweer dacht: hoe loopt het af?, en dat je dan terug rent naar je boek. Dat hoort echt bij mijn vakantie. 

Het gouden ei van Tim Krabbé

zomerboeken

Als je dit boekje nog niet gelezen hebt, ben ik echt jaloers op je. Dan heb je nog zulke spannende uren (drie, denk ik) lezen voor de boeg. Het ingewikkelde van schrijven over spannende verhalen is dat je eigenlijk niks kan verklappen. En bij ‘Het gouden ei’ zeker het einde niet. Brrrrr. Ik kon er denk ik twee nachten niet van slapen. Wat ik wel kan zeggen: Rex en Saskia gaan tanken langs de snelweg, ze zijn op weg naar de Middellandse Zee. Saskia gaat drankjes halen in de winkel bij het benzinestation en verdwijnt. Er wordt jarenlang niks meer van haar vernomen. Totdat…(meer kan ik niet verklappen).
Het gouden ei

De eerste dag van David Nicholls

zomerboeken

Dit boek gaat al best in veel strandtassen mee. Ik wil het elk jaar wel lezen. In het Engels heet het ‘One day’, wat eigenkijk een veel betere titel is dan ‘De eerste dag’. Je volgt Dexter en Emma die elkaar ontmoeten op 15 juli 1988. Ze zijn dan jong en student. Je volgt hun levens steeds op de 15e juli van het jaar daarop, tot in 2007. Bijna twintig jaar leef je met hen mee. Wat is er in dat volgende jaar met hen gebeurd? Het is natuurlijk geen thriller, maar minstens zo spannend en ik hield het niet droog (veel tussenduikjes in de zee).
De eerste dag


Alle boeken van Donna Leon

zomerboeken

Heerlijke detectiveboekjes die zich allemaal in Venetië afspelen met goedzak commissaris Brunetti in de hoofdrol. Hij lost altijd wel weer een duister zaakje op, maar daar gaat het eigenlijk niet eens echt om voor mij. Donna Leon schrijft zo fijn dat ik bijna zelf aan de tafels zit waar de lekkerste pasta’s op tafel worden gezet. Brunetti is namelijk net als ik een lekkerbek en er wordt tussen de misdaad door erg veel en lekker gegeten, dus dat komt heel goed uit. 
Donna Leon

Meer lezen? Dit zit er nog meer in mijn strandtas.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk