Blijmakers

Zo maak je vliegtuigeten minder akelig

Vliegtuigeten is eigenlijk gewoon altijd vies. There we said it. (Dat komt deels door de verlaagde luchtdruk waardoor je smaakwaarneming van slag en dan smaakt alles anders.) Echt een koningsmaal zal het nooit worden, maar er zijn wel een aantal slimme trucjes om het allemaal iets minder akelig te maken.

  • Kies voor gerechten met umami-smaken. Je proeft in de lucht zo’n dertig procent minder dan je normaal zou doen. Alle smaken worden dus wat vlakker. Umami blijft dan nog het beste overeind en herkenbaar op grote hoogte. Kies dus altijd voor iets hartigs en drink bijvoorbeeld een tomatensapje.
  • Ga altijd voor vega in een vliegtuig. Vis en vlees worden vaak grauw, grijzig, te gaar en onsmakelijk in zo’n zilverkleurig bakje, terwijl er voor de vegetarische gerechten op zich nog wel wat moeite is gedaan. Én het smaakt vaak stukken beter (want umami). Bovendien krijg je bij sommige maatschappijen bij ‘uitzondering’ je eten ook eerder dan de rest in het vliegtuig. Altijd een pluspunt. 
  • Vermijd eieren te allen tijde. Klinkt misschien lekker, een eitje als ontbijt, maar er zijn maar weinig ingrediënten die er zo slecht tegen kunnen om weer te worden opgewarmd. En denk maar niet dat je eitje aan boord vers wordt gebakken.
  • Als je het vliegtuigeten echt niet weg krijgt, kun je natuurlijk ook je eigen eten meenemen. Daarvoor ook een aantal tips: Neem, als je je eigen maaltijd wil maken in een vliegtuig, alle ingrediënten zoveel mogelijk los mee. Dus de saus of dressing apart en voeg dingen die knapperig moeten blijven pas op het allerlaatste moment toe. Zorg voor goede snacks en gebruik je eigen theezakjes. In het vliegtuig is de keuze vaak beperkt en komt de thee soms zelfs uit een kan, waardoor hij al helemaal bitter is geworden.
  • En als niks meer werkt: bestel een gin-tonic.

Liever zelf koken? Lees meer.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk