vijfde arrondissement
Parijs

Dit is waarom het vijfde arrondissement zo leuk is

Parijs bestaat uit twintig arrondissementen. Al deze arrondissementen hebben totaal hun eigen karakter. Binnen anderhalf jaar heb ik zelf in vijf verschillende buurten gewoond (geloof mij, Amsterdam is niks vergeleken bij Parijs). Hoewel ik nu prima gelukkig in het twaalfde ben, droom ik nog vaak van mijn perfecte Parijse leven in het vijfde.

Het vijfde arrondissement is het oudste van alle arrondissementen. De Romeinen woonden ooit in dit gedeelte van de stad. Dat merk je aan overblijfselen, zoals het amfitheater (Arènes de Lutèce) en het oude Romeinse thermencomplex (bij Musée de Cluny). Het vijfde staat tegenwoordig bekend om het Quartier Latin, dat ook wel bekend staat als de studentenwijk, maar het is zoveel meer dan dat.

Hier ben je echt onder de Parijzenaren: studenten, maar ook families en oude mensen.

  • Proef delicatessen op Rue Mouffetard

Bienvenue bij La Mouffe; een oude, Romeinse straat, waar je eigenlijk gewoon een hele dag wil eten, ehhh… spenderen. Deze ontzettend supersfeervolle, ietwat (vooral wanneer de markt er is) chaotische straat zit vol met speciaalzaken waar locals hun boodschappen doen. Kom vroeg in de ochtend, koop een croissant en ga zitten bij Le Verre à Pied of Le Mouffetard met een koffie en zie La Mouffe ontwaken. Trakteer jezelf, net zoals de Parijzenaren doen, op een zondagmiddag op een fruits de mer bij een van de poissonneries met een glas champagne.

Als je durft

Probeer een bodin noir (bloedworst) of andouillette (worst gevuld met ingewanden) bij de slager óf haal een crêpe bij een van de vele crêperies. En hoe afleidend al die speciaalzaken ook zijn, vergeet ook niet soms naar boven te kijken naar de gebouwen. Aan het einde van de straat zit een aantal cafés op Place de la Contrescarpe. Oké, misschien wat toeristisch, maar wát een lief pleintje.

  • Rust in La Grande Mosquée

De Grote Moskee is zo’n gebouw dat opeens – pats – voor je neus verschijnt. Het is bizar, want als je in de prachtige patio staat, ben je echt even in een ander land. Daarnaast is dit de ultieme plek om even bij te komen van een hele dag slenteren in Parijs. Bestel een mierzoet theetje (en als je echt een zoetekauw bent ook een gebakje) om rustig te bedenken wat je de rest van de dag gaat doen. En besluit je dan dat je eigenlijk gewoon moe bent en even wilt relaxen? Verrassing: er is echt een supergoede hammam hier.

  • Speel een potje pétanque in Arènes de Lutèce

Dit amfitheater is dus een van de oude overblijfselen van het oude Romeinse rijk en ook plek waarom ik zo ontzettend graag in het vijfde arrondissement kom. Geen gladiatorengevechten hier, maar wel andere wedstrijden. Kinderen voetballen op het oude veld en aan de zijkanten wordt er vaak lekker een Frans potje jeu de boules gespeeld. Op zonnige dagen zitten er mensen op de tribune met een Franse picknick (met zelf meegebrachte wijn, kaas en gedroogde worstjes). In de zomer is er zelfs een openluchtbioscoop, met ook kinderfilms.

  • Dwaal rond in Jardin des Plantes

Parijs heeft zo ontzettend veel parken en tuinen. Eentje dat geschikt is om met kinderen heen te gaan is bij uitstek de botanische tuin Jardin des Plantes. Het is met een ontzettende Franse-tuinen-precisie aangelegd en tegelijkertijd zijn er allerlei paden die je kan nemen om af te dwalen van de hoofdwegen. In Jardin des Plantes zitten onder andere ook een dierentuin en het Nationaal Natuurhistorisch museum.

  • Ga naar een zwart-witfilm bij Le Desperado

Op Rue des Écoles heb je heel wat lieve en intieme bioscoopjes die oude films vertonen. Mijn favoriet is Le Desperado, waar ze zowel Franse als Amerikaanse klassiekers uit de jaren ‘60 vertonen.

  • Beleef een zwoele zomeravond in Jardin Tino-Rossi

Jardin Tino-Rossi is een plek die je moet kennen, anders kom je er niet zo snel. Het is een kade aan de Seine met kleine amfitheaters. Het park functioneert als een soort openluchtmuseum, waar allerlei beelden staan tentoongesteld. Maar dat is niet waarom de Parijzenaren naar deze plek gaan. Op warme avonden worden hier door heel wat mensen een apéro, een Franse picknick, gehouden. Het is dan wachten tot de muziek start, want in al deze amfitheatertjes gaan de voeten van de vloer. Salsamuziek, maar ook traditionele Franse dansen; alles wordt er gedanst. Kijk niet vreemd op als er iemand op je af stapt om te vragen of je met hem een dans wilt wagen.

Geschreven door Isabelle Schulz

Isabelle heeft een jaar in Parijs gewoond en echt als een Parisienne geleefd. We hebben elkaar ontmoet via, tja, welkom in 2019, Instagram. “Hey Jet, zal ik eens wat tips delen die niet in elke gids (kopen mensen die nog?) of op elke website staan? Ik weet waar de echte Parijzenaren eten en de niet voor de hand liggende to do’s.” Wat denk je dat mijn antwoord was? JA! Zij doet waar ik naar verlang (daar wonen dus) en vertelt mij over plekken in Parijs waar ik nog nooit geweest ben.

Wil je meer Parijs tips lezen?

Geschreven door: Britt Reurekas