verjaardagscakejes
Zoet

Verjaardagscakejes

Oktober is Frenkie-maand, want dan is hij jarig. Ik maak deze aapen verjaardagscakejes, want hij is mijn aapje, da’s logisch. Hij mag natuurlijk meehelpen, maar ben benieuwd wat er dan van overblijft. ⁠

Let op: Je maakt hier 12 cupcakes en 1 cake. Uit de cake snijd je dan weer die rondjes voor mond en oren. Je maakt dus veel cake maar dat heb je dus lekker veel te snoepen. Je kunt ook voor de mondjes en de oren kant-en-klare cake kopen en dan recept door de helft doen. 

Dit heb je nodig⁠ de verjaardagscakejes

voor de cake⁠

  • 200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur⁠
  • 400 gram kristalsuiker⁠
  • 8 eieren⁠
  • 550 gram bloem⁠
  • 2 zakjes (à 7 gram) bakpoeder⁠
  • 1 theel. zout⁠
  • 200 ml volle melk⁠
  • 2 eetl. vanille-extract⁠

Voor de garnering⁠

  • 200 gram roomkaas⁠
  • 100 gram poedersuiker⁠
  • 24 snoepoogjes (online te koop)⁠
  • hagelslag⁠
  • bruin glazuur (decoratiestiften)⁠

Extra:

  • muffinvorm⁠
  • gouden muffinvormpjes⁠
  • kleine ronde uitsteekvormpjes⁠

Zo maak je de verjaardagscakejes

Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de boter en suiker in de kom van de keukenmachine met de bisschopshaak in 5 tot 10 minuten heel licht en luchtig. Duw met een spatel af en toe de zijkanten naar beneden, zodat alle boter en suiker wordt geklopt. Voeg één voor één de eieren toe en meng tot ze zijn opgenomen.⁠

⁠Meng de bloem met het bakpoeder en zout. Meng de melk met het vanille-extract. Voeg het bloemmengsel in delen toe, afgewisseld met het melkmengsel en meng op een lage stand tot een beslag. Meng niet te lang, dan wordt de cake taai.⁠

⁠Verdeel de helft van het beslag over de cupcakevormpjes. Vet een cakevorm in en giet de rest van het beslag daarin. Bak de cupcakes 12 tot 15 minuten en de cake circa 30 tot 40 minuten, of tot een satéprikker er droog uitkomt.⁠

⁠Meng intussen de roomkaas met de poedersuiker. Wacht wel tot de cupcakes zijn afgekoeld tot je ze versiert. De grote cake snijdt ook makkelijker als hij koud is.⁠⁠

Snijd dunne plakken van de cake en steek er 24 kleine rondjes uit. Snijd de helft van de rondjes doormidden, dat zijn de oren.

Heel 2022 maak ik voor Kenwood elke maand een bakrecept, want bakken vind ik nou echt een lekker werkje. Van brood, tot gigantische taart en een groene frittata. Kijk voor meer bakrecepten op betterbaking.nl 

Meer bakrecepten op Tip van Jet lees je hier.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk