babykamer
In huis

Tips voor de babykamer

Wat vond ik dat een leuke voorpret: Pinterest afspeuren naar ideeën voor de babykamer, kleuren bepalen, een bedje kopen en honderd keer zeggen: “OMG, hier ligt straks een baby in.” Och, en die nesteldrang …  ALS HET MAAR OP TIJD AF IS! De laatste weken sprong (nou ja ik rolde) mijn bed uit om ‘te rommelen’ in de babykamer. Lades nog maar weer eens openmaken, rompertjes tellen, toch een ander kleertje op het hangertje aan de muur en voorzichtig vragen aan mijn vriend of de laatjes van de commode toch ook een likje verf aan de binnenkant mogen krijgen. En of er nóg een haakje mag. Hij is handig, ik niet. Ik kan koken!

Ik zal je vertellen wat ik, we, WE! hebben gedaan om er een heel gezellig kamertje van te maken zonder daar een fortuin aan uit te geven.

Spiegel boven de commode

In het begin kijken baby’s wazig naar zichzelf in een spiegel, maar hoe ouder ze worden hoe meer ze erachter komen: hee, dat ben ik! En oh, dat is zo schattig. Maar wat ik ook zo gezellig vind is dat ik zelf van alle kanten naar mijn baby kan kijken tijdens het aankleden en verschonen. En dankzij zo’n spiegel lijkt de kamer bovendien iets groter.

Ik heb een plakspiegel gekocht bij een bouwmarkt, die was toevallig bijna even breed als de commode.

babykamer

Ledikant voor een prinsje

Het simpelste bedje van de Ikea hebben we, nee heeft HIJ, gepimpt. Hier geldt: schuren en een primer is noodzaak én ik geloof heel erg in chique verf, wat betekent: duit in het zakje. Voor het bedje koos ik Harley Green en voor de commode de kleur Mister David van het merk Little Greene (dit is dus niet goedkoop). Check altijd of de verf die je koopt babykamer proof is en dus geen gif bevat. Om het ledikant nog meer te pimpen en het Ikea-achtige eraf te halen heb ik ook een bedbumpertje gekocht (laat je goed infomeren over wanneer je zo’n omrander wel en niet kunt gebruiken, voor een kindje van een bepaalde leeftijd wordt het afgeraden). Zo’n bumper maakt het heel erg knus; echt een klein nestje. Ik wil voor Frenkie een bed waarvan ik denk: hier zou ik zelf graag in willen stappen.

babykamer

Kunst aan de muur

Behang de muur met kunst. Dat kan al heel simpel door het geboortekaartje en een foto van de echo in te lijsten. Frenkie is lid van de Ajax Kids Club en kreeg daarvan een certificaat. Hop aan de muur! Als later blijkt dat hij geen hol aan voetbal vindt, gaat-ie weer van de muur af, dat is logisch. Ga op zoek naar mooie posters en doe er een goeie lijst omheen. Je kunt op Etsy veel moois vinden. Ik laat zo nu en dan ook wat inlijsten door een echte lijstenmaker, dat is weliswaar kostbaar maar het ziet er ook een stuk beter uit dan een goedkoop lijstje.  

babykamer

Een makkelijke stoel

Ik dacht: een stoel om in te voeden in de babykamer, nergens voor nodig, die staat er toch alleen maar voor de sier? Nou, die had ik wél nodig. Een comfortabele stoel mét leuning (dat is essentieel) daar kun je dan handig je arm op leggen, vaak had ik ook nog kussen op de leuning en daarop dan mijn arm. Maar ook gewoon om even te zitten en naar je baby in z’n bedje te kijken. Of, wat ik ontzettend vaak heb gedaan, om te zitten en te kletsen. Ik zit en klets met Frenkie’s vader terwijl hij hem verschoont, één van de zoetste gezichten die er zijn. We wisselen ook, hij zit en ik verschoon. Ik heb onze stoel opgehaald bij mijn nicht, en zij had ‘m van mijn moeder gekregen, en mijn moeder had er mij en mijn broer in gevoed. Kortom, doe een belrondje met de familie want iemand heeft vast en zeker wel een goede stoel voor je. En dat geldt natuurlijk ook voor een kast, andere meubels of zelfs een bedje.

Pimp je commode

Onze commode is de HEMNES ladekast van Ikea die vaker wordt gebruikt als commode. Hij is lekker breed dus je kunt er nog meer op kwijt dan alleen een verschoonkussen. Mijn vriend is een echte handyman en hij toverde dat brave kastje onherkenbaar om tot een knalgele commode. Hier werden drie dagen voor uitgetrokken. Schuren, primer, schuren, eerste laag geel, drogen, schuren, tweede laag geel. Ik denk dat ik het schuren over zou slaan en bij de eerste laag al had gedacht: weet je, het is prima zo! Maar dat mag echt niet, want dat wordt minder mooi en je hebt er langer plezier van, dus ik hoop dat jij wel een pietje-precies bent of dat je er eentje kunt inschakelen. Ik heb gouden komgreepjes gekocht, dat was even googelen en uiteindelijk kwam ik uit bij een winkel in Zutphen. Dat geel en het goud maakt het een chique, unieke en vrolijke commode.

Te warm, te koud?

Dit vind ik nog steeds lastig. Heeft Frenkie het niet te warm, juist koud of is de temperatuur precies goed in de babykamer? Moet hij een pyjama aan, geen pyjama, alleen een pyjamabroek, slaapzak zonder of met mouwen? Dat werk. We hebben nu deze thermometer gekocht die meteen een klein nachtlampje is. Een uitkomst! De meeste babyfoons hebben ook een thermometerfunctie heb ik begrepen. Je kunt google raadplegen voor de juiste kamertemperatuur.

Ook leuk om te lezen vóórdat de baby er is: tips voor een blije zwangerschap.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk