musthaves
baby

Tien handige musthaves

Je kunt je een ons googelen en lezen over De Babyuitzet. En je leest overal weer wat anders. Je komt er pas achter wat je allemaal écht nodig hebt als je baby’tje er is Een luieremmer, nou die hoef je niet te kopen als je het mij vraagt, maar wel minstens twintig hydrofiele luiers en bij ons (en daar is dan meteen tip 1!) stond de sterilisator permanent aan met daarin spenen, tepelhoedjes, flessen en kolfapparatuur. Ik geef je nog negen andere tips, babymusthaves, waar ik erg veel plezier van had en heb.  

  • Elektrische nagelvijl

Die kun je wel drie keer per week uit de la trekken. Man, wat groeien die mininagels snel en voor je het weet zit er weer een kras op dat puntgave gezichtje. De vijl hoef je alleen maar héél even tegen het nageltje te houden en hup, het is gebeurd. Dit klusje doen we meestal tijdens het drinken, want dan heeft hij het niet zo door. Of mijn vriend doet het als Frenkie slaapt, maar dat vind ik zielig, en ik wil niet dat hij wakker wordt, dus dat doet hij stiekem, dat weet ik zeker.

  • Speenkoord met een doekje

Een geweldige uitvinding. Je neemt een speen en windt er een doekje omheen. Het is heel erg chill omdat je die speen zo ziet liggen en niet (in paniek tijdens een huiltje) op zoek hoeft. Maar voorál is het ideaal dat je het doekje zachtjes op de oogjes kan leggen. Bij ons betekent dat vaak: ogen dicht en slapen.

Als Frenkie in de draagzak zit, dan trek ik zijn muts iets (IETSJE HOOR!) meer over zijn bolletje en dus een beetje over zijn ogen. En hup, ze gaan dicht en dan is hij daarna vrij snel vertrokken. Een baby moet uiteraard wel lekker moe zijn. Ik zou het vrij irritant vinden als iemand mijn ogen afdekt als ik juist aan de dag wil beginnen.

Ik heb een speendoekje dat heet Triangle Vigo van Koeka en daar staat Frenkie’s naam op, gekregen als kraamcadeau (meteen een heel goede cadeautip), deze van Hivd is ook ideaal, én je hebt ook leuke van Atelier Pomme zie op de foto, dat zijn wat grotere stofjes die je om een speen kunt knopen (ook custemizen met naam of icon), maar zo zijn er natuurlijk tal.

  • Omslagdoeken

Voor het inbakeren, voor net uit bad, om warm te houden, om onder te slapen, tegen het morsen en om gewoon lekker op te liggen. Ik heb drie mooie grote doeken gekocht en die hebben we echt bijna helemaal opgebruikt. Ze zijn stukken groter dan een hydrofiele luier. Ik heb voor heel zachte gekozen, omdat het mij zelf zo fijn lijkt om in iets zachts gewikkeld te worden. Zacht katoen of linnen. Ik ga daarvoor graag naar de winkel Khasto op de Prinsengracht in Amsterdam en heb daar deze gekocht.

  • Wol wol wol

Ik zweer bij wollen rompertjes, vooral bij maatje new born en vooral voor winterbaby’s. Klopt, ze zijn niet goedkoop én het kost ook iets meer moeite om wol te wassen (wolwasprogramma op de machine, je gebruikt speciaal wasmiddel en stopt de kleertjes NOOIT in de droger). Maar punt 1: wol rekt heel goed mee dus je doet veel langer met een maat dan met iets van katoen. Punt 2: baby’s moeten hard werken om zichzelf warm te houden en een wolletje zorgt sneller voor een warm lijfje, en dan kan mooi alle energie naar het drinken. En goed drinken betekent groter worden, betekent reserves opbouwen, betekent lekker slapen. Ook vestjes en broekjes koop ik het liefst van wol of ik vraag mijn oma iets te breien.
Ik ben heel erg fan van de merken Joha, Dilling, Popolini iobio en Cosilana. Ik koop heel graag bij de winkel Obilot in, ja ja, Zutphen of bij de webshops: Zoen voor Gust, Ziloen en Zaailing.

Extra tip: koop vooral in dezelfde tinten, dan kan het allemaal bij elkaar in één wolwas.

  • Elektrische kruik

Zo’n stalen met een draaidop, daar is helemaal niks mis mee. Die heb ik in het begin gebruikt met een grote warme sok van mezelf eromheen. Totdat ik de elektrische kruik ontdekte. Het scheelt zo veel gehannes als je niet steeds water moet koken en je hoeft niet bang te zijn dat de dop er niet goed op zit of het ding gaat lekken. Je steekt ’m in het stopcontact en de kruik stopt vanzelf als hij op lekker warme temperatuur is. Dus je hoeft ook niet bang te zijn dat je ‘m vergeet (ik ben nogal vergeetachtig sinds ik moeder werd).

  • Luiermatjes

Dit zijn matjes die je óp het aankleedkussenhoes legt. En je kunt ’m weggooien als ’ie vies is (in het begin dagelijks) in plaats van dat je die hele aankleedhoes weer moet wassen. Ik heb ze ontzettend vaak gebruikt. De matjes zijn ook handig om mee te nemen of als je even ergens anders in huis wil verschonen dan op de commode. Ik koop ze van Lillydoo of Pampers.

  • Broek met voeten

Baby’s zijn hardnekkige sokkenkwijtrakers. Hivd-sokjes (o.a. Archive Store) vind ik geweldig, want die blijven zitten, maar het allerfijnst zijn broekjes mét voetjes. Wat een uitkomst.

  • Lichtpunt in de nacht

Het maanlampje valt ook absoluut onder mijn babymusthaves. Als je moet voeden in de nacht, verschonen in de nacht, tijdens het bunkeren van boterhammen, Snelle Jelles en nootjes in de nacht of voor wat dan ook in de nacht. Je laad ’m op aan een USB en je hebt twee lichtstanden: zacht gelig en wat harder wit licht. Hij stond op een standaard naast mijn bed en omdat hij draadloos is legde ik het bolletje ook weleens in bed of nam het mee naar de commode. Nu gebruik ik het lampje in Frenkie’s kamer en zet ik het aan als hij naar bed gaat, tijdens het verschonen, om het een beetje gezellig te maken of om hem in de slaapmodus te krijgen of te houden.

  • Kijkboek met spiegeltje

Ik lees al voor vanaf het begin, maar eerlijk is eerlijk: dat verhaal komt natuurlijk verre van binnen als een baby drie weken oud is. Ik vind het gewoon gezellig en ik las ergens (man, je leest overal zoveel) dat het heel goed is voor de ontwikkeling om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Er is een boekje dat heet Baby ziet …, het is een kijkboek met patronen die de waarnemingen stimuleren. Dat klinkt natuurlijk erg saai, maar het is zo ontzettend leuk. Op elke pagina staan gekleurde strepen, ballen en hartjes. Contrasten die je van kleins af aan al goed kunt waarnemen. Ik liet dit boekje aan Frenkie zien toen hij negen weken was. Zijn ogen werden groter dan hijzelf. Je merkt heel goed dat een klein baby’tje heel goed de patronen ziet. Het is goed voor de hersenen, het is heel geinig om naar hun reactie te kijken én ze worden er lekker moe van, want het is hard werken al die indrukken. En dat betekent weer: lekker pitten.

Lees hier tips voor een blije zwangerschap.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk