sieraden door de wasstraat
Blijmakers

Sieraden door de wasstraat

Van een dierbare ring tot een leuk goedkoop kettinkje: wanneer je sieraden een tijd draagt, worden ze vies of kunnen ze gaan verkleuren. Geen reden om ze daarom maar niet meer te dragen: je kunt je sieraden namelijk gemakkelijk nieuw leven in blazen door ze even door de wasstraat te halen.

Het is wel belangrijk dat je weet van welk materiaal de sieraden zijn gemaakt om de juiste schoonmaaktechnieken toe te kunnen passen. 

Goud

Gouden juwelen kun je schoonmaken met een mengsel van heet water, zeep en een paar druppels ammonia (te koop in grotere supermarkten). Pas wel op met ammonia: was je handen goed nadat je ermee in aanraking bent geweest en adem het niet te veel in. Je kunt je sieraden een paar minuten in een bakje met dit mengsel laten liggen, het hardnekkige vuil met een tandenborstel voorzichtig wegpoetsen et voilà, je sieraden zijn weer als nieuw.

Nikkel

Bij sieraden van nikkel kun je de schade van tevoren al beperken door bijvoorbeeld ringen van nikkel te voorzien van een laagje doorzichtige nagellak. Zo verkleuren ze minder snel en geven ze niet groen af op je vingers. Als het kwaad al is geschied, kun je je sieraden in een warm zeepsopje leggen en vervolgens ook weer met een tandenborstel schoon wrijven. Daarna moet je de sieraden nog even naspoelen en laten drogen op een theedoek. 

Zilver

Voor zilveren sieraden zijn er de meer oplossingen om ze op te poetsen. Allereerst is er natuurlijk zilverpoets, waarmee je de sieraden weer kan laten stralen. Niet in huis? Dan kun je ook tandpasta gebruiken voor hetzelfde effect. Met, ja, daar is ‘ie weer: een tandenborstel kun je vervolgens poetsen. Je kunt ook wat citroensap op de tandenborstel doen en daarmee het zilver voorzichtig schoon poetsen. En zelfs door je sieraden een nachtje in een bakje met cola te laten liggen krijg je zilver weer schoon. Als laatste kun je je kettinkjes en ringen ook nog wikkelen in aluminiumfolie en een nacht in een badje van heet water en zout leggen om ze de volgende dag met een zacht doekje schoon te wrijven.

Je kunt dus best gemakkelijk met huis-, tuin- en keukenmiddelen je juwelen een tweede leven geven. Pas wel even op met dat echt stokoude familie-erfstuk: dat moet je niet meteen met grof geschut beginnen te poetsen, daarvoor kun je misschien toch beter even langs de juwelier fietsen.

Meer lezen ?