seks na een bevalling
Lijf & Geest

De onbesproken obstakels van ‘de eerste keer’ na de bevalling

Nu ik me langzaam begeef in een vriendenkring waar de volgende generatie zich één voor één aandient, leer ik dat er niet één ‘eerste keer’ is. De eerste keer seks na een bevalling is namelijk minstens zo spannend en indrukwekkend. Rachel van Sas schreef er hier ook al een column Een onderwerp waar wel wat over te lezen is, maar waar menig vrouw niet het achterste van de tong over laat zien. Bovendien blijft de praktijk ook zwaar onderbelicht. Ik sprak met kersverse moeders over dit onderwerp, om het taboe eens te doorbreken.

Rupsje nooitgenoeg

Tijdens de zwangerschap kan je seksleven onder vuur liggen. Door de hormonencocktail kun je zó misselijk en moe zijn, dat je als zwangere vrouw maar één mantra hebt: aan mijn lijf geen polonaise. Vriendin G vertrouwde me toe dat ze de eerste vierentwintig weken absoluut geen behoefte had aan seks. Maar toen ze eenmaal met vakantie was, veranderde dat subiet: ‘Je hoefde maar naar mijn borsten te kijken en ik stond al, bij wijze van spreken, bloot voor mijn vriend. Dit had ik nog nooit zo meegemaakt, zo’n onbedwingbare behoefte.’

Seks met z’n drietjes

Naarmate de zwangerschap vordert, volgt er vanzelf een toeter van een buik. Dat hoeft dan niet per se een effect te hebben op je lustgevoelens, maar wel op hoe de positie(s) waarop je seks wilt hebben. Daarbij kan het richting het einde van de zwangerschap voelen alsof er echt al iemand bij is. Vriendin B vertelt: ‘Ik kon mijn gezicht zelf ook niet meer in de plooi houden als mijn man en ik seks hadden en die kleine de hik had. Dan heb je toch het idee dat je gewoon met z’n drietjes bent.’

Zes weken rust in de tent

En dan is de wolk van jullie baby daar! Jubeldejubel! Iedere vrouw komt anders uit de bevalling, emotioneel en fysiek. Want laten we er een moment bij stilstaan: Ladies, you’ve done a pretty awesome job. Dat gaat je letterlijk niet in de koude kleren zitten. De gynaecoloog en verloskundige raden je aan om minstens zes weken geen seks na een bevalling te hebben. Alle organen hebben de tijd nodig om weer rustig te ‘slinken’. En als je ingescheurd of ingeknipt bent, heb je ook rekening te houden met de genezing van de hechtingen.

Kwetsbaar als vrouw en jonge moeder

Het is niet vreemd als je partner – degene die niet is bevallen – eerder zin heeft in seks dan jij. Jij hebt een transformatie ondergaan. Jouw lichaam heeft een bijzondere functie gehad. Je barst van de hormonen. Je lichaam is herstellende. Vriendin B: ‘De eerste week durfde ik zelfs niet eens te kijken naar beneden. De kraamhulp mocht me helpen, mijn man ook, maar ik voelde een afstand tot dat gedeelte van mijn lichaam. Iets later, na een week, ging ik voorzichtig voelen. Ik vroeg mijn man om een foto te maken. Zo kon ik makkelijk bekijken hoe ik eruit zag. Hij is trouwens ook altijd blijven benoemen dat hij me prachtig vindt. Dat helpt ook.’

Hé, ho, let’s go

En dan zijn de zes weken voorbij en krijg je ‘groen licht’ van de professionals. Alhoewel ik óók heb gelezen dat er vrouwen zijn die na tien dagen al seks hadden, kan ik me goed voorstellen dat je niet per se overloopt van de behoefte aan seks. Daarom zijn er ook zat vrouwen die eerst terug gaan naar honk één. Vriendin B: ‘Mijn orgasmes zijn zoveel intenser na de bevalling. Ze duren langer. Maar alles voelt ook anders. Ik weet niet of dit zo blijft, maar ik moet hier ook aan wennen.’ Vriendin G vult aan: ‘Ik denk dat ik uiteindelijk zes maanden heb gewacht. Ik voelde de hechtingen nog lang, ook al had er niet veel. We waren heel voorzichtig.’

Gevoelloos en stug

Bij de vrouwen kunnen verschillende gedachten spelen: van ‘voelt het anders’ tot aan ‘gaat het pijn doen’? Het voorkomen dat je het met je allerbeste wil niet opgewonden wordt. Dat komt door de hormonen. Glijmiddel is daarop het antwoord. En wanneer je bent gehecht, heb je te maken met littekenweefsel. In die huid zitten minder zenuwen en voel je dus ook minder. Dat klopt, en is dus ook oké. Door de zwangerschap zijn al bekkenbodemspieren ‘week’ geworden. Dat betekent dat je op het begin ook wat minder kan voelen. Komt vanzelf weer goed, al helemaal als je na een aantal weken weer wat oefeningen gaat doen (lees onderaan dit artikel hiervoor een tip). Doe dat altijd in overleg met je verloskundige, fysiotherapeut of huisarts. De tips die ik meekreeg is: práát met je partner over verwachtingen en hoe het voelt. You’re in this together.

Van en voor wie zijn jouw borsten

De borsten. Ze zijn groter, gezwollen: alles. Maar voor jou voelen ze niet per definitie als een ‘extra sieraad’. Ze zijn tenslotte een bron van voeding voor de baby. Als ze worden gestimuleerd kun je melk lekken en het is heel normaal als je daar niet zoveel zin in hebt. Maar bovenal: als je zelf óók in de war bent, geef dan vooral je grenzen aan.

Tips

  • Begin pas met seks na een bevalling als je er écht aan toe bent. Je partner kan ook ook iets meer aan zelfbevrediging doen.
  • Praten is de sleutel tot succes. Zo ontstaan er nooit misplaatste verwachtingen en blijven jullie ‘on the same page’.
  • Als er weer seks in de lucht hangt, neem er dan de tijd voor. Leer elkaar weer opnieuw kennen.
  • Zorg dat je er echt ‘bij’ kan zijn. Als je met een half oor blijft luisteren of je je baby hoort huilen, dan ga je niet genieten. Zorg voor fijne omstandigheden.
  • Relax en geniet.

Extra tip: tijdens de zwangerschap:

  • Gebruik Lelo Luna mini voor de meest effectieve bekkenbodemtraining. Eén van de voordelen van regelmatig gebruik zijn langere, sterkere, meer haalbare orgasmen, minder kans op incontinentie en andere bekkenbodemaandoeningen en de voorbereiding van het lichaam voor een makkelijkere zwangerschap. 

Dit artikel is geschreven door Marloes Klein

Dit artikel is geschreven in samenwerking met EasyToys

glijmiddel