Samuel Levie
Eetdagboek van een kok

Samuel Levie : ‘Ik ben verslaafd aan pindakaas, komkommer en sriracha.’

Koks en professionele foodies staan de hele dag in de keuken om voor een ander te koken, maar wat eten zij zelf? Slurpen ze dan iedere keer van de lepel uit de kreeftensaus en scheppen ze een extra bordje risotto voor de lunch? En vinden ze een boterham met pindakaas niet te simpel? Kortom wat eten deze culi’s op een dag en wordt er thuis nog weleens “gewoon” gekookt? Voor Tip van Jet hielden ze drie dagen lang een eetdagboek bij. En als toetje vroegen we ze om een recept te delen. Samuel Levie bijt het spits af.

Samuel is chef, eigenaar van worstenmakers Brandt en Levie en oprichter van Food Cabinet. En hij schreef weliswaar al het boek We eten thuis, maar we waren toch nieuwsgierig naar wat Samuel dan daadwerkelijk elke dag eet.

Zaterdag

Op zaterdagochtend ga ik naar de markt met mijn dochter Ayla. Maar niet voor we hebben ontbeten met magere kwark en zelfgemaakte granola. Dat is mijn standaard ontbijt tegenwoordig.

Op de markt eet ik een haring. En daarna delen we een chocoladebroodje en een eclair bij My Little Patisserie op de Eerste van der Helststraat. Als we thuis zijn eet ik nog een boterham met pindakaas, komkommer en sriracha.

’s Avonds komen twee vrienden en mijn zusje eten. Ik kook. Ik maak een salade van boerenkool en bloedsinaasappel, een steak tartaar van prei en gestoomde tarbot en rijst.

Zondag

Ik wijk af van mijn standaard ontbijt want Ayla wil pannenkoeken.

Ik lunch weer met mijn favoriete boterham met pindakaas en komkommer. Altijd een winnaar. Voor het avondeten worden we gevraagd mee te gaan naar Khan; een Koreaans restaurant. Maar er liggen nog allerlei groenten in de koelkast en die moeten op. En er is nog rijst over van gister. Dus in plaats van uiteten te gaan besluit ik ’s middags al Koreaans te koken.

Maar ’s avonds hebben we toch zin om uit eten te gaan en we eindigen bij een van mijn favoriete zaakjes op de Javastraat. We eten met de hele familie falafel bij Tigris en Eufraat. Ik drink er echte ayran bij.

We eten met de hele familie falafel bij Tigris en Eufraat.

Maandag

Terug naar mijn magere kwark. Vandaag met bloedsinaasappel en home made muesli.
Als lunch eet ik vandaag een salade van lof, pistache en sinaasappel en een boterham met hummus.
Tussendoor eet ik nog een appel.
’s Avonds eten we de Koreaanse stoof die ik gistermiddag heb gemaakt.

Recept van Samuel Levi
Steak tartaar van prei

Prei met goede mosterddressing is super Frans en een favoriet gerecht. Hier serveer ik de prei met de ingrediënten die je ook in een steak tartaar zou verwerken. Ik noem het daarom ook wel Parijse prei.

Dit heb je nodig

5 preien
4 eieren
4 el rode wijnazijn
3 tl mosterd
½ dl zonnebloemolie
½ olijfolie
2 sjalotjes
handje cornichons
4 el kappertjes

eetdagboek van een kok - Samuel levi

Snijd het donkere groen van de prei en zorg dat er geen zand meer tussen de bladeren zit. Kook de preien in ongeveer 12 minuten helemaal gaar. Als je er een mes in steekt zou je geen weerstand meer moeten voelen. Kook de eieren ongeveer 8 minuten mee met de prei. Laat de prei en eieren afkoelen.

Maak een dressing door de azijn en mosterd te mengen met een snuf zout en langzaam al kloppend met een garde de olie toe te voegen. Snipper de sjalot. Snijd kleine blokjes van de cornichons, en spoel kappertjes kort onder koud water. Schil de eieren, druk deze door draadspaan of snijd fijn. Snijd de gekookte prei in stukken. Verdeel de prei over vijf borden. Schep hier ruim vinaigrette overheen en leg er naast hoopjes kappertjes, ei, augurk en sjalot. Meng alles ter plekke op je bord zoals hoort bij steak tartaar.

Volg Samuel Levie op Instagram
Wil je een ander groenten recept lezen?

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk