vakantieplekken in Amsterdam
Amsterdam

De stad uit in de stad

Niet voor niets doet bijna iedereen aan yoga, staat er op elke telefoon een mindfulness-app en hunkeren veel mensen naar minder stress. Amsterdam is retedruk. Er zíjn plekken waar je zelfs tussen het verkeer en geraas rustig wordt. Laat je telefoon thuis, stap op de fiets of neem de trein naar een van deze vakantieplekken.

Mandelahuisje 

Alleen de weg hiernaartoe is al een klein feestje. Met de pont het IJ over, dan met een smalle brug over de Willemsluis en een klein fietspad brengt je dan langs woonboten en houten huizen zo bij het Mandelahuisje. De plek ligt verborgen pal aan het water, waar je uitkijkt op het Centraal Station en het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Het enige verkeer dat je ziet zijn bootjes. Er is hier geen binnen en dus is het zomerterras alleen bij mooi weer (+17 graden) op dinsdag t/m zondag. Je eet wat de pot schaft en zoveel mogelijk biologisch en lokale producten en drinkt goede koffie en zwoele Spaanse wijn.
Leuk detail: aan het huisje grenst een prachtige glazen serre die overdag dienst doet als ‘verzoenkamer’ en ’s avonds te boeken is als romantische hotelkamer.
Sixhavenweg 27

vakantieplekken in Amsterdam

Flora 

Liever houd je deze plek voor jezelf, maar vooruit. Verborgen van de grote weg die erlangs loopt ligt in het Bilderdijkpark een schattig plekje. Binnen is het mooi en klein met een paar tafels aan de openslaande deuren, maar je komt hier eigenlijk om buiten te zitten, in het kleine park, aan simpele houten biertafels, onder de bomen, met de zon op je gezicht. Je eet hier Mexicaans en drinkt er cocktails. De plek doet haar naam ook eer aan met de prachtige bossen bloemen die hier en daar staan uitgestald. Oh, en ze doen aan Taco Tuesday.
Bilderdijkpark 1A

De Hoftuin

Eerst een lesje over Russische revoluties en vaderlandse geschiedenis en dan strijk je nog even neer in de binnentuin van de Hermitage Amsterdam, oftewel de Hoftuin. Vanuit het museum loop je over de binnenplaats zo naar een prachtige en rustige tuin. Vroeger deed deze statige tuin dienst als boomgaard, later als besloten siertuin en nu is het voor iedereen. Hurk ergens neer onder boom een met eigen koek en zopie (dat mag!) of kies een tafel bij Café Dignita, in de hoek van de tuin. De bloemen en kruiden komen regelrecht uit de moestuin. 
Nieuwe Herengracht 18A

Eye Filmmuseum 

Hier ga je niet zitten voor de mooie natuur, de rust om je heen of de rijke geschiedenis. Hier ga je zitten voor het uitzicht en de vibe. Het museumrestaurant geeft je uitzicht op het IJ en het Centraal Station. Op een zonnige dag zit je hier het best in de vroege ochtend, als het water het zonlicht in duizend stukjes weerspiegelt op het plafond van dit futuristisch vormgegeven gebouw. De hele ruimte van het restaurant vibreert dan en het geroezemoes geeft een gevoel van ultieme chillheid. Combineer dit met een bezoek aan een van de tentoonstellingen of pak een filmpje mee in de bioscoopzaal. Het Eye verveelt nooit. 
IJpromenade 1

tHUIS aan de AMSTEL 

Hier schijnt de zon altijd en je zit er heerlijk rustig. tHUIS aan de AMSTEL zit net buiten het centrum, aan het water en met een tuin. Kom hier voor ontbijt, lunch (op zondagmiddag is er vaak live jazzmuziek) of diner na een wandeling langs de Amstel. Bij slechter weer is het ook leuk om binnen in de mooie serre te zitten. Ook is het een goede plek voor een familielunch/diner. 
Korte Ouderkerkerdijk 44.

Hotel Buiten

Een restaurant en géén hotel, maar wel aan een strandje aan de Sloterplas. Het restaurant is gebouwd van hergebruikte materialen en uit de keuken komen alleen gerechten uit het seizoen en die biologisch zijn. Je kunt ook mee doen met de Do it Yourself barbecue of je aanmelden voor de Ik Kook Ook avond, en er is een Bring your Own Wine-formule. Sympathiek, aardig en vreselijk ontspannen. 
Th. J. Lammerslaan, 3 Amsterdam

Thuis eten? Lees deze zomerse barbecue recepten.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk