Risotto met doperwten en chorizo
Recepten

Risotto met doperwten en chorizo

Voor risotto heb je geduld nodig; hoe minder haast je hebt, hoe lekkerder het wordt. Dus ik zou zeggen: tune even uit van je drukke dag en trakteer jezelf op een dampend bordje romige risotto met doperwten en chorizo.

Dit heb je nodig
Voor 4 personen 

1 chorizoworst (150 g), in kleine blokjes
1,5 l groentebouillon
50 g boter
1 grote witte ui, gesnipperd 
1 teen knoflook, fijngehakt 
1 rood pepertje, zaadlijst verwijderd, fijngesneden 
400 g risottorijst
150 ml droge witte wijn 
200 g doperwten (uit de diepvries), ontdooid 
150 g Parmezaanse kaas, geraspt
olijfolie, om in te bakken 
zeezout en grove peper

Zo maak je het 

Bak de chorizo in een droge koekenpan in 4 minuten bruin, haal uit de pan en zet apart in een bakje. Het overige vet mag je wegdoen. Maak ondertussen de bouillon in een pan of maatbeker. 

Verwarm wat olijfolie en de helft van de boter in een pan met dikke bodem. Fruit de ui, het knoflook en het rode pepertje 5 minuten op laag vuur. Heb hier echt een beetje geduld voor; hoe langzamer alles fruit, hoe lekkerder de smaak. 

Doe de rijst erbij en schep om tot die glazig wordt. Doe dan de wijn erbij en roer tot de wijn helemaal is opgenomen. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Blijf steeds roeren en voeg pas weer nieuwe bouillon toe als het vocht helemaal is opgenomen. Roer regelmatig met een houten lepel door de pan. Haal de pan van het vuur als de risotto gaar is (check de verpakking voor de precieze bereidingstijd; met nog een beetje een bite vind ik het lekkerst). 

Roer de chorizo, doperwten, Parmezaanse kaas en de rest van de boter erdoor. Voeg naar smaak wat zout en peper toe en serveer. 

Dit recept voor risotto met doperwten en chorizo komt uit het boek ‘Uit huis met Jet‘. Daarin vind je nog veel meer lekkere recepten, zoals deze pasta pesto.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk