musea in Parijs
Parijs

Bijzondere, funky en stijlvolle musea

Het Louvre, Centre Pompidou, Musée d’Orsay… Grote kans dat je één van deze ontzettend mooie musea al een keer hebt bezocht als je in Parijs bent geweest. Maar wat nou als je een keer wat anders wilt? De musea in deze lijst zijn niet alleen bijzonder door hun collecties, maar ook door het gebouw zelf, het verhaal achter het museum of de manier waarop de kunst wordt vertoond.

Foundation Louis Vuitton

In het park Bois de Boulogne ligt Foundation Louis Vuitton. Het is opgericht door de LVMH Group en toont allerlei soorten moderne en hedendaagse kunst. De collectie van het museum is samen te vatten in vier categorieën: beschouwende kunst, pop, expressionistische kunst en muziek & geluid. Daarnaast hebben ze altijd wisselende tentoonstellingen. Als je op tijd bent kan je tot en met eind dit jaar de populaire werken van Basquiat nog meepakken. En als je daar bent, vergeet niet het ontzettend bijzondere, stijlvolle en onmisbare gebouw zelf op de plaat te leggen. Mon dieu, hé!
8, Avenue du Mahatma Gandhi, Paris

Carnavalet

Musea
Carnavalet

Midden in de hippe wijk Le Marais is een ontzettend groot museum verstopt dat zich helemaal richt op de geschiedenis van Parijs. Musée Carnavalet is gevestigd in twee herenhuizen, genaamd Hôtel Carnavalet en Hôtel Le Peletier de Saint-Fargeau. Als je het museum binnengaat ga je een beetje op chronologische volgorde de Parijse geschiedenis af. Wat dit museum vooral schattig maakt zijn de nagebouwde kamers. Zo is het hele interieur (tot het behang aan toe) van een achttiende-eeuwse balzaal naar het museum gehaald en heropgebouwd. Datzelfde geldt voor de slaapkamers van Franse schrijvers, onder wie Marcel Proust. Vergeet ook niet de binnentuin te bezoeken en waan je daar nog heel even in andere Franse tijden, voordat je weer onze eigen eenentwintigste eeuw in gaat.
23, Rue de Sévigné, 75003, Paris

Musée National d’Histoire Naturelle

Eentje voor en mét kinderen. Na een relaxte wandeling in Jardin des Plantes (oh, die Franse tuinen!) loop je naar het Nationaal Natuurhistorisch Museum. Het museum kent een supermysterieuze sfeer, dit komt voornamelijk door de manier waarop ze spelen met licht en geluid. De Grande Galerie de l’Évolution is daarnaast wereldberoemd. Op de tweede verdieping is het net alsof het hele dierenrijk op je af komt lopen. Houd maar speling in je planning, want opeens sta je veel langer dan gedacht in het museum – met of zonder kinderen.
57 Rue Cuvier, 75005 Paris

59 Rivoli

Op steenworp afstand van Châtelet en tussen alle commerciële winkels op de Rue Rivoli in vind je een bijzondere, funky en overweldigende ruimte: 59 Rivoli. Ooit was dit een kraakpand, maar nu is het een legaal atelier waar meer dan twintig artiesten werken. Het rauwe zit er echter nog steeds in: de muren zijn ondergetekend en artiesten zijn in alle hoeken en gaten aan het werk. En als je nu denkt: oei, zo’n ongemakkelijke kunstgalerij waar je dan weg wordt gekeken: nou, dat is het zeker niet. De artiesten maken graag een praatje met je en de sfeer is er superrelaxed.
59, Rue de Rivoli 75001 Paris

L’Atelier des Lumières

musea in Parijs

Een must-visit. Het museum heeft wisselende voorstellingen (onder andere eerst van Klimt en nu van Van Gogh). In een oude ijzersmederij bevindt zich het eerste digitalekunstenmuseum van Parijs. Ik probeer je het een beetje uit te leggen, maar het is iets dat je zelf moet ervaren. Je loopt namelijk een ruimte binnen van 3300 vierkante meter groot, waar je, met behulp van projectoren, een 3D-ervaring krijgt van het werk van de kunstenaar achter de tentoonstelling. Tijdens de tentoonstelling loop je rond en zie je allerlei aspecten van de werken terugkomen. Dit alles wordt ondersteund door perfect gematchte muziek. Het is een heel nieuwe ervaring van kunst snuiven.
38 Rue Saint-Maur, 75011 Paris

Geschreven door: Isabelle Schulz

Isabelle heeft een jaar in Parijs gewoond en echt als een Parisienne geleefd. We hebben elkaar ontmoet via, tja, welkom in 2019, Instagram. “Hey Jet, zal ik eens wat tips delen die niet in elke gids (kopen mensen die nog?) of op elke website staan? Ik weet waar de echte Parijzenaren eten en de niet voor de hand liggende to do’s.” Wat denk je dat mijn antwoord was? JA! Zij doet waar ik naar verlang (daar wonen dus) en vertelt mij over plekken in Parijs waar ik nog nooit geweest ben.

Nog meer Parijs-hotspots? Hier zit je leuk én kun je lekker werken.

Geschreven door: Britt Reurekas