een-mini-reisgids-van-Nice
Nice

Mini reisgids

Een mini reisgids van Nice, de fijnste stad van de Côte d’Azur als je het mij vraagt. Van deur tot deur lig je binnen drie uur op het strand. Als je niet al te ver van de luchthaven af woont tenminste. Het fijne aan Nice airport is namelijk dat het áán de kust ligt, een bus of taxi brengt je in 15 minuten naar de oude stad. Je dumpt je tas en loopt naar de zee. Nice heeft een geweldige brede en lange boulevard. Overdag wordt er volop gejogd (je kunt eindeloos langs de kust lopen) en in de avond is er genoeg te zien tijdens een (romantische) promenade.

Ik ken de stad goed. Ik ben er vier weken naar school gegaan om Frans te leren en zes maanden lang nam ik de trein naar Hôtel de Paris in Monaco om er te werken. Over de trein gesproken, die is een must om te nemen. Dat is de trein naar Ventimiglia, kan niet missen. De route is prachtig langs de kust. Als je de tijd hebt, stap je uit bij Ville France, Menton, en ga absoluut naar het strand in Cap-d’Ail. Plan ook een dag Monaco, want het is daar krankzinnig over de top met auto’s en diamanten. Maar goed, dit is de mini reisgids van Nice; hier ontbijt, lunch en dineer je.

Petit-déjeuner

Ik ga altijd naar een juicebarretje dat Co-T-Café heet voor een grote beker verse sap, aan de Rue Meyerbeer 11. Daar in de vitrine liggen zeer aantrekkelijke vers besmeerde stokbroden, take away salades en bekers met yoghurt, granola en fruit. Lekker voor als je erop uitgaat die dag en een lunch wilt meenemen in je tas of voor op het strand.

Ik ga er even vanuit dat je een juice hebt gekocht.

Loop dan een stukje door (of juist weer terug), richting de zee. In de straat aan je linkerhand, aan de Rue de France, vind je bakkerij Les Petits Pains de Méditerranée. Daar koop je dan een croissantje en een pain aux chocolat. Eventueel met een espresso, want er is een zitje buiten.

Le déjeuner

Lunchen doe ik altijd aan het strand bij één van de strandtenten aan de boulevard. Handig, want je ligt daar toch al de hele dag te braden. Het strand van Nice heeft kiezels, dus trakteer jezelf op een bed. Eerlijk? Elke beachclub is eigenlijk wel hetzelfde; ze hebben er gewoon prima eten. Ze zijn niet per se goedkoop (de bedjes ook niet trouwens, maar doe jezelf een lol), maar het feit dat je ongeveer aan de branding zit, aan een tafeltje met linnen en een koud glas lichte gekleurde rosé drinkt is priceless. Kies voor vis; die is kakelvers en wordt aan je tafel gefileerd.

Le diner

Ik kom al bijna mijn hele leven in Nice, maar dit restaurant heb ik pas sinds kort ontdekt. Geweldig. Het moest natuurlijk direct worden toegevoegd aan deze mini reisgids van Nice vol tips. In Nice kun je goed uit eten, maar niet uitzónderlijk uit eten. Ik bedoel dus niet dat je er slecht eet, maar je valt er ook niet helemaal van je stoel, zo van: WAUW, wat een smaakexplosie, zeg maar, zoals je in Puglia, in het zuiden van Italië wél hebt.

Maar, nu at ik voor het eerst bij Le Bar des Oiseaux (ze hebben geen website, maar staan uiteraard wel op TripAdvisor), een heel kneuterig restaurantje op een hoek. Je moet even links en rechts wat kleine straatjes door. Binnen en buiten is het even leuk zitten. Ze hebben een open keuken en een menukaart op een krijtbord dat de bediening steeds rondsjouwt langs de tafels. Dat vind ik altijd goed nieuws, want dat betekent dat de kaart vaak verandert en ze met verse producten koken. De porties zijn precies goed en de smaken heerlijk. Risotto met paddenstoelen, ravioli met artisjok, coquilles vooraf en ik zag ook nog een potje chocolademousse voorbij komen bij mijn buren.

Die chocolademousse. Die kun je nemen uiteraard, maar ik adviseer je een klein loopje. Rechtdoor Rue de l’Abbaye in en dan de eerste links Rue Colonna d’Istria in (dit duurt ongeveer twee minuten). Je komt dan op een pleintje met een ijszaak met meer dan vijftig smaaksoorten uit. Je ziet het meteen want er staat vast een rij voor. Neem hier een minstens twee bollen ijs en maak daarna nog een avondwandeling door Vieux Nice of over de boulevard.

La Favola zit op de ‘restaurant strip’ in Vieux Nice. Daar is niet elk restaurant geweldig, het is er vooral erg toeristisch, maar er springt er toch eentje uit. Deze tent noem ik ook wel ‘de grote borden’. Geloof me, deze borden zijn echt buiten proportie, ik bedoel letterlijk het bórd. Het interieur is eigenlijk erg lelijk, dus ga vooral op het terras zitten. Het eten is er verrukkelijk. Neem spaghetti pulpo of vongole, en de burrata is superromig en druiperig. Kijk even om je heen om de grootte van de borden en de hoeveelheid van het eten te inspecteren en overweeg misschien porties te delen.

Vond je deze mini reisgids leuk? Check dan hier ook de mini reisgids van New York

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk