mini reisgids New York
New York

Mini reisgids

Er is verschrikkelijk veel leuks te doen in New York, maar om niet helemaal duizelig te worden van al die honderden verschillende ontbijt-, lunch- en diner-aanraders, geef ik je de absolute moet-gaan tips per categorie. Oftewel: een minireisgids New York. Weg keuzestress. Veel plezier!

Ontbijt bij Buvette

Buvette is een soort bruine kroeg waar je je kont niet kan keren, maar waar je nog NOOIT zo’n lekker ontbijt hebt gegeten. Avocadotoast met de perfecte gesmashte avocado en een gepocheerd ei op heerlijk, donker, grof brood. Ga aan de bar zitten of op heel kleine krukjes en als het mooi weer is, is er een heel klein tuintje achterin. Het is allemaal even behelpen, schuiven, passen en meten, maar het is écht de moeite waard, want je hebt, nogmaals, nog nooit zo’n feestelijk ontbijt geproefd. En doe eens gek en bestel er een Bellini of cava bij in zo’n leuke coupe.

Doe alles op de fiets

Gewoon op zo’n blauwe Citi Bike, die ruk je overal uit en plug je weer overal in. Hij zit lekker en heeft een handig rekje waarin je al je shoptassen in kunt klemmen. Het is even pielen met je creditcard en het is niet per se goedkoop, maar het is een heel leuke manier van vervoer. Er is niet overal een bike lane, dus pas op voor auto’s. Dat maakt het wel even spannend, want Amerikanen zijn veel fietsers niet echt gewend, maar hé: you’re a Dutchie, je weet hoe het werkt.

Lunch bij Russ & Daughters Café

Een eeuwenoude joodse zaak waar je absoluut de beste klassieke bagel met zalm kunt eten. Sterker nog, vlees vind je niet op de kaart. Je vindt er vooral zalm en haring, cream cheese en salades. De bediening draagt witte jasjes, er zijn marmeren tafels en lekkere banken.

Doe wel even je brilletje op bij het lezen van de menukaart, want wij bestelden een platter van verschillende soorten zalm, cream cheese, augurk, kappertjes, toast en bagels die voor ‘vanaf 4 personen’ bedoeld was. Die lettertjes had ik niet gelezen, lekker dan. En voordat het op tafel stond, bedacht ik me ook nog dat ik eerst wilde beginnen met haring op roggebrood. Bom-me-tje-vol zaten we. Maar heerlijk lekker was het wel.

Er is ook een Russ & Daughters traiteur, koop daar lekkers voor in het park. LET OP: EET NIET TE VEEL VAN TEVOREN.

Eet een ijsje bij I C E NY

Je kiest en mixt je smaak; van fruit tot vanille en koekjes. Dat gaat allemaal in een blender en daarna op een bevroren plaat gegoten. Dan wordt het tientallen keer heen en weer uitgesmeerd; dat is al een kunst om te zien. Als het ijs helemaal bevroren is, wordt het in repen opgerold en in een bakje gewipt. Goddelijk. Kijk hier voor de locaties.

Koop tickets voor honkbal

 Ga absoluut naar de New York Yankees of The Mets. Dat is een groot spektakel. Ook al ken je de spelregels niet (die zijn niet heel moeilijk, iemand die er verstand van heeft legt het je in vijf minuten uit) of ben je niet zo’n sportkijker: dit ga je wél leuk vinden. Het spel zelf gaat allemaal niet zo snel, maar juist daaromheen is heel veel te zien; spelletjes met het publiek op het grote scherm, rondrennende verkoopmannetjes met koud bier en pretzels op hun kop en de ongelofelijk hoeveelheid en verschillende (jong, oud, dik dun) Amerikanen zijn al een genot om naar te kijken. Eet vooral ín het stadion.

Dit is een fijne en overzichtelijke site waar je tickets kunt kopen. Ga niet voor de duurste plekken hoor, dan zit je – vind ik – juist in een beetje een saai en ‘net’ vak. De goedkoopste plekken zijn de bleachers, daar zitten vooral de echte schreeuwlelijkerds en kun je niet echt het grote scherm zien (waar juist heel geinige dingen op gebeuren). Ik zou er iets tussenin kiezen.

Check Milk Bar      

Vóórdat je hierheen gaat, bekijk dan eerst ter voorbereiding de aflevering over Milk Bar van de serie Chef’s Table: Pastry op Netflix. Echt doen, anders is het een stuk minder leuk. En tja, bestel dan zoveel je op kunt, zal ik maar zeggen. Hier kun je je al een beetje verlekkeren en de verschillende locaties in The City checken. 

Bewandel de high line

Oké, misschien een attractie die in elk boekje staat. Het is een twee kilometer lange verhoogde oude treinrails waar een fantastisch mooi park van is gemaakt. Doe het écht en neem onderweg een spicy komkommerwaterijsje. Dat kraampje kom je tegen, kan niet missen.

Ga naar kapper O&M

Überhaupt een bezoek aan een blow dry bar is geen overbodige luxe. De New Yorkse vrouw laat minstens één keer per week haar haar föhnen en daarom vind je dus op elke hoek van de straat wel een zaak waar dat kan.

Ik snap dat ook wel, want ik vond dat mijn coupe echt bar en boos zat door het New Yorkse water dat uit de douche komt. Maar dat ligt denk ik ook gewoon heel erg aan mij, omdat ik niet goed weet hoe ‘mooi je haar föhnen werkt’ en ook vergeet ik bijna altijd een borstel mee te nemen. Maar goed, waar was ik ook alweer. Oh ja, ga naar de kapper. En dan wel naar O&M. LET OP: HET IS VET AAN DE PRIJS MAAR DE MOEITE WAARD.

Van buiten zie je niks, nou ja, alleen een grote houten deur met een klein deurbelletje. Ga twee lange, steile trappen op en dan een deur door en dan kom je in de hipste kapperszaak van New York. Bakstenen muur, hangplanten, de coolste mensen met – natuurlijk – piercings en tattoos. Je krijgt meteen een koud glas water met munt en citroen als je binnenkomt en tijdens het wassen van je haar krijg je de allerlekkerste hoofdmassage met daarna een hete doek op je kop. Nou, moet ik nog meer zeggen? Ik heb alleen wat puntjes laten bijknippen, maar ik ben ook gewoon een pussy als het gaat om mijn haar. Daarna werd er een perfecte krul in geföhnd en beachwave-spul in gespoten. 55 Little W 12th St

En trakteer jezelf dan beneden op een cocktail (margarita, nog nooit zo’n lekkere gedronken!)  bij The Wild, Son 53 Little W 12th St.

Dineer bij Morandi

Een Italiaan met Italianen in de bediening. Als het mooi weer is moet je absoluut op het terras zitten, want dan kun je lekker loeren. Ach, binnen trouwens ook. Vrolijke tegeltjes op de vloer, houten stoelen en tafels, linnen servetten en rondvliegende obers. Ik houd van rumoer. Zet de tafel vol met verschillende gerechten. Bestel de salade met geschaafde spruitjes, burrata, octopus en gegrilde dorade. 211 Waverly Pl, New York

Klim naar de rooftop van het Whyte hotel voor een cocktail

Daarvoor ga je naar Williamsburg. Je hebt er een uitzicht waar je u tegen zegt. De skyline van New York op z’n mooist. Adembenemend. Je wordt gek! Voor dit uitje mag je je best een beetje kleden, en je kunt trouwens ook beneden in het hotel goed eten. 80 Wythe Ave, Brooklyn, NY 11249

Laat je weten of je iets aan mijn minireisgids New York hebt gehad? Gebruik vooral #tipvanjet op Instagram, dan kan ik het zien.

Lees ook hier voor geweldige restaurants in Parijs.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk