Milou Turpijn
Duurzaam voor dummies

Milou Turpijn: “Organiseer een kliekjesavond”

Echt niet dat je je hele leven moet omgooien om perfect duurzaam te willen leven. Met kleine aanpassingen kun je al grote stappen maken. TipvanJet vraagt om meer advies bij behoorlijk groene ervaringsdeskundigen en wij proberen die (zo goed mogelijk) op te volgen.

Milou Turpijn, hoofdredacteur van Women’s Health, geeft tips. Haar happy en healthy leven compenseert ze met dj-en in de club en dát compenseert ze weer als yogajuf op haar eigen YouTube-kanaal. En, het belangrijkste nieuws: Milou wordt binnenkort moeder.

  • Maak jij ook altijd te veel eten klaar? En heb je de volgende dag of de dag erna weinig zin in je eigen kliekjes? Organiseer een ‘kliekjesavond’. Nodig je buren en vrienden uit, allemaal kliekjes mee en je hebt nog nooit zo gevarieerd gegeten.
  • Koop minder. Zo klinkt dat even saai. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je je hele leven in hetzelfde outfit hoeft door te brengen. Organiseer bijvoorbeeld een kledindingruil met vriendinnen of ga naar de Fashion for Good kledingruil op 15 augustus.
  • Upcycle. Zit er een gat in die mooie jurk? Misschien kun je er wel een toffe rok of shirt van maken. Of werk met patchwork om het gat te verbloemen. Zo heb je een uniek kledingstuk en hoef je niets weg te gooien.
  • En als je toch iets wilt kopen, check dan toffe tweedehands winkels of online platforms. Ken je bijvoorbeeld The Next Closet? Deze website voor tweedehands designerkleding is opgezet door twee Nederlandse vrouwen. Zo support je dus een Nederlandse startup én shop je duurzaam.
  • Ik krijg een baby. Ik ben doodgegooid met lange Excel-lijsten met wat ik allemaal nodig heb. Blijf vooral kritisch. Heb je echt alles nodig? En vooral: moet je alles nieuw kopen? Vraag je omgeving of zij spullen op zolder, in de schuur of waar dan ook hebben liggen. Bonustip: wist je dat je ook babyspullen kunt huren? Bijvoorbeeld via CIRCOS of Hulaaloop.
  • Pak de fiets. Niet alleen goed voor het milieu maar zo pak je direct ook wat minuten beweging op een dag. Zelfs in de regen ja. Je bent toch niet van suiker?
  • Laat vlees en vis vaker staan. Wist je dat er dagelijks zo’n 500 duizend dieren worden geslacht? Nu begrijp ik het echt wel als je geniet van een stuk vlees of vis, maar probeer het als een geniet momentje te zien en dus niet als iets vanzelfsprekend. Kies voor op je brood bijvoorbeeld een keer voor hummus, lunch met een soep of salade en bestel ’s avonds eens iets van vegetarisch- of veganistische van de kaart. Laat je verassen door al het lekkers wat de veganistische keuken rijk is.


En nu supergroen shoppen? Klik hier.

Foto: Jeannette Huisman

Geschreven door: Redactie