Melanzane alla parmigiana
Diner

Melanzane alla parmigiana

I love oom Frans, hier heb ik er al een keer over geschreven. Laatst organiseerden we samen een lunch bij mij thuis. Hij weliswaar vanuit Italië, maar we hebben samen het menu bedacht en ik heb alles uitgevoerd. De lunch stond in het teken van de Mutti-tomaten. Een kleine moeite, want met deze Italiaanse tomaten is oneindig te koken. Linnen uit de kast, bloemen op tafel en Paolo Conte uit de speakers. Ik geef je het recept van de melanzane alla parmigiana die ik serveerde. 

Dit heb je nodig
Voor 4-6 personen, ik vind italiaanse porties best groot.

  • aubergines – 1,5 kg
  • olijfolie – 3 eetlepels
  • 1 rode ui
  • bleekselderij – 1 halve stengel
  • knoflook – 2 tenen
  • basilicum – een handvol blaadjes
  • 1 half glas rode wijn
  • Mutti Passata – 850 gram
  • Mutti geconcentreerde tomatenpasta 2 eetlepels
  • basilicum – een handvol blaadjes
  • mozzarella -120 gram, fijngehakt
  • Gruyèrekaas – 120 gram, geraspt
  • geraspte Parmezaanse kaas – 200 g
  • zonnebloemolie om in te frituren 
  • zout en peper

extra: Ovenschaal ± 40 x 20 cm

Zo maak je het 

Kies stevige, glimmende aubergines. Was ze, haal de steeltjes eraf en snijd ze in plakken van iets minder dan een halve centimeter dik. Dit gaat het beste met een snijmachine of mandoline. Doe ze in een vergiet en strooi er wat grof zout over. Laat rusten.

Maak dan de tomatensaus voor de Melanzane alla parmigiana:/
Snipper de ui, de knoflook en de selderij heel fijn en fruit ze in de olijfolie ongeveer 10 minuten en tot ze kleur hebben en zacht zijn. Roer de tomatenpasta erdoor en laat een paar minuten meefruiten. Blus af met de wijn en laat verdampen. Doe de tomaten en de basilicum erbij en meng alles goed. Laat alles op laag vuur inkoken tot je een mooie, dikke saus hebt. Breng op smaak met zout en peper. 

Spoel de plakken aubergines af onder de kraan en dep ze droog met keukenpapier. Verhit de frituurolie in een niet te grote pan, want je moet een flinke laag olie hebben. De olie moet loeiheet zijn. Frituur de plakken aubergines tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verhit de oven op 200 graden.
Meng de mozzarella en de Gruyèrekaas in een kom. Bedek de bodem van een ovenschaal met een dunne laag tomatensaus. Maak dan een laag van plakken aubergines en bestrooi deze met het Gruyèrekaas/mozzarellamengsel en strooi er wat Parmezaanse kaas over. Maak op deze manier lagen van saus, plakken aubergine en kaas, tot alle ingrediënten zijn gebruikt. Eindig met een laag tomatensaus. Zet de schaal gedurende ongeveer 25 minuten in de oven. Laat iets afkoelen en serveer de melanzane alla parmigiana.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk