macarontest
Blijmakers

Tip van Jet macarontest

Ja ja, een heuse macarontest op het kantoor van Tip van Jet. Want wat past er beter bij Parijs dan macarons? Maar waar eet je de lekkerste in Néderland?

Wat is een macaron?
Het is een rond, luchtig koekje gevuld met een ganache gemaakt van room en chocolade. Ze zijn er in verschillende smaken. Macarons kan je zo’n vijf dagen kan bewaren in de koelkast. Voor de beste smaak eet je ze op kamertemperatuur.

Zijn jullie klaar voor deze ultieme macarontest? Wij wel!

Tout Amsterdam
Tout bestaat al twaalf jaar. Vanaf het begin verkochten ze al macarons, maar het is alleen maar populairder geworden. Er wordt hier veel geëxperimenteerd met de smaken. Wat dacht je van een dropmacaron? Funky met een zoutige nasmaak. Bij de citrusmacarons wordt het rasp van citroenen en limoenen gebruikt, waardoor de smaak echt heel erg lekker wordt. Tout heeft elke maand een nieuwe smaak in het assortiment. Mijn lievelingsmacaron is de champagnemacaron.

Macarontest van Nederland

Smaakaron Groningen
Door de Braziliaanse invloeden van de eigenaar van Smaakaron kun je er veel exotische smaken vinden, zoals passievrucht met framboos, guave met mascarpone en mango met limoen. Heel fijne en frisse combinaties en net even wat anders dan de traditionele smaken. Je kunt er zelfs vegan macarons krijgen; deze worden gemaakt van aardappelproteïne. Mijn lievelingsmacaron van Smaakaron zijn de mango- en de limoenmacaron.

Dutch Homemade Eindhoven
Van het hoge noorden naar Eindhoven. Daar maken ze macarons die net even wat groter zijn dan de traditionele macaron: de jumbo macaron. Hier worden vooral Hollandse smaken gebruikt, zoals Dutch cookies & cream en speculoos. De macarons zijn goed van smaak, een tikkeltje groot, met smaakvolle ganache en ze zijn precies plakkerig genoeg. Mijn lievelingsmacaron van Dutch Homemade is de speculoosmacaron. 

Linnick Amsterdam
Deze Franse patisserie aan de Amstelveenseweg van Linda en Nick is een heus warm bad waar je binnen komt, en dan meteen in je ooghoek zie je de macarons liggen. Er wordt veel geëxperimenteerd met smaken: guave-aardbei, glossy mandarin king en caramel au beure sale macaron. Mijn lievelingsmacaron van Linnick is de caramel au beure sale macaron en de guave strawberry.

Macarontest van Nederland

Tromgeroffel… Wie is de winnaar?
Patisserie Linnick. Perfect in balans, plakkerig, maar niet té plakkerig en vol van smaak. Geef ons maar een hele doos!

Macarons in Parijs
In Parijs? Ga naar Pierre Hermé aan de 18 Rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie.

Heb je nu zin gekregen in iets hartigs? Dit is een van de betere omeletspots in Parijs.

Geschreven door: Jet van Dort

Geschreven door: Jet van Dort