lustopwekkend eten
Lijf & Geest

Feiten en fabels over lustopwekkend eten

Het feit dat we soms opgewonden lijken te raken van eten heeft vooral te maken met de vergelijkbare eigenschappen tussen eten en vrijen. Want net als bij seks gebruik je ook tijdens het eten al je zintuigen. Denk aan voelen, proeven, ruiken, kijken, allemaal belangrijke elementen die ervoor zorgen dat we zo van eten genieten en die ervoor zorgen dat het in bed spannend wordt. Als we dan de cliché-lijsten in glossy’s en clickbait-posts op Facebook mogen geloven, zijn er dan nog bepaalde ingrediënten en gerechten waar we extra opgewonden van raken. In plaats van weer zo’n zelfde lijst te maken, doken we in een onderzoek naar de waarheid achter deze fabels en tussen de lakens.

Het heeft alles te maken met geur, herinneringen en gevoelens. Had je ooit eens de beste seks van je leven na het eten van oesters? Grote kans dat je dat dus automatisch al een meer sensuele maaltijd vindt. Gedragswetenschapper Linette Mak heeft zich gespecialiseerd in lustopwekkend eten. “Ik zou niet willen ontkrachten dat er verbanden lijken te zijn tussen het eten van bepaalde voedingsmiddelen, maar dat daadwerkelijk bewijzen is vrij ingewikkeld. Dat heeft voor vrouwen namelijk ook te maken met hormonen, de fase van je cyclus en het gaat natuurlijk ook om je relatie – als dat niet goed zit, gaat het eten van kilo’s oesters, chocola en het drinken van kruidendrankjes dat ook echt niet meer redden.”

Had je ooit eens de beste seks van je leven na het eten van oesters?

Chocolade en ruiken aan amandelen

Er zitten dus wel degelijk bepaalde ingrediënten, stoffen en componenten in bepaalde voedingsmiddelen zitten die het goed doen voor je lustgevoelens (die noemen we afrodisiaca).

Bijvoorbeeld chocolade. Dat bevat de chemische component PEA, wat zorgt voor het vrijkomen van verschillende emoties en gevoelens. En ook komt er dopamine vrij, wat dezelfde chemische component is die vrijkomt bij een orgasme. Voor de ultieme ervaring kies je dan trouwens voor pure chocolade. Daar zit het meest van deze stoffen in. Die stoffen vind je trouwens ook in appels, avocado’s, tomaten en amandelen. Sterker nog: het schijnt dat alleen het ruiken aan amandelen de vrouwelijke seks drive verhoogt. – Dat hebben we uiteraard getest, en het zal persoonlijk zijn, maar het ruiken aan amandelen voelde meer vreemd dan heel opwindend. Maar ik zou me best iets kunnen voorstellen bij de geur van warme madeleines… En dan dopen in sabayonroom… Sorry, waar hadden we het over?

Spice up your sex life

“Alles wat goed is voor je hart, is ook goed voor je libido. Bloedvaten vergroten en je hartslag gaat omhoog.” Als je je fysiek fijn en fit voelt, zorgt dat er ook voor dat je meer energie hebt en dus meer zin hebt in seks.

En met diezelfde logica kun je ook de fabel over de lustopwekkende gave van kruiden verklaren. Gember en ginseng zouden bijvoorbeeld goed zijn voor je zin in seks, maar dat zou ook te maken kunnen hebben met het feit dat deze kruiden je bloedsomloog verbeteren en het centrale zenuwstelsel stimuleren.

Hier spreekt Linette Mak met Seksuoloog Eveline Stallaart over de relatie tussen eten en seks.

Shape and size does matter

Net als eten heeft ook seks te maken met uiterlijk en aantrekkingskracht. En dus zou je ook kunnen zeggen dat de vorm van eten kan zorgen voor meer lust. Denk aan bananen(planten) en asperges, avocado’s en bepaalde vruchten. De vraag of een vrouw die (al dan niet sensueel) een banaan eet iets doet voor een man hebben we niet eens meer opgenomen in de test.

Dat vorm, textuur en uiterlijk van eten iets erotisch kan zijn bevestigt Linette ook. Ze organiseert zelfs meerdere keren per jaar een voelerij waarbij een product centraal staat en het onder andere gaat om het voelen en (blind) proeven.

De oestermythe

Als je echt iets moet en zal aanwijzen waardoor je door oesters meer opgewonden zou kunnen raken zou dat kunnen komen door de hoeveelheid zink die ze bevatten. Dat zou namelijk zorgen voor een hoger testosterongehalte bij zowel mannen als vrouwen. Maar volgens Linette is er ook een andere, meer psychologische verklaring voor de veronderstelde afrodisiaca in oesters: “Samen oesters eten heeft iets heel sensueels, maar dat komt niet alleen door de zogenaamde stoffen die daar in zouden zitten. Stoffen zijn sowieso minder interessant als we kijken naar lustopwekkend eten. Het gaat veel meer om het feit dat oesters eten iets spannends kan zijn; de manier waarop je ze eet, het feit dat je het waarschijnlijk niet iedere dag eet en de manier waarop iemand erop reageert kan heel spannend zijn. Al die associaties kunnen dan lustopwekkend zijn, maar als je diezelfde oester alleen overdag achter je bureau eet, is dat een heel stuk minder erotisch.”

Als we dat – volledig voor jullie, geen schijntje zelfbelang – testen, blijkt dat, zoals Linette al aangeeft, nogal moeilijk. Want of het nou echt aan die oesters ligt of aan het feit dat iemand die speciaal voor je heeft gehaald, in een soepele beweging openmaakt én er champagne bij schenkt is moeilijk te bepalen. Kan overigens ook zijn dat het zoeken naar die conclusie wat blurry is geworden door de afleiding.

Het ultieme lustopwekkende dieet

Oké, het is heel moeilijk om aan te tonen welke voedingsmiddelen nou echt zorgen voor opwinding. Linette volgde eens een lustopwekkend dieet. “Alleen al het feit dat ik dat aan mijn partner vertelde zorgde onmiddellijk voor spanning. Je kan er natuurlijk voor kiezen om dan de hele dag door exotisch fruit, avocado’s, en zeevruchten te eten, maar lustopwekkend eten draait eigenlijk vooral om puur eten en heel bewust eten met aandacht.” En vergeet ook niet hoe spannend het kan zijn om elkaar te voeren.

En laten we even eerlijk zijn: alleen al het beeld van een kokende vrouw of man kan ervoor zorgen dat het flink warm wordt in die keuken, dan maakt het eigenlijk al niet meer zo veel uit wat er precies in dat pannetje zit.

Op 21 september organiseert Linette Mak weer een voelerij waarbij je de lustopwekkende elementen van de pompoen kunt ervaren. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook over deze stomende films.

Geschreven door Irene de Bruijne

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk