lunchplekken in Parijs
Parijs

Hartstikke gezellige lunchplekken

Je hoeft er niet veel voor te doen, maar je stappenteller tikt al snel de 10.000 aan en je komt maar weinig echt saaie straten tegen. Als je Le Marais in loopt (één van de leukste en drukste buurten van Parijs) kun je eigenlijk vrijwel overal leuk zitten, maar goed, je vraagt me om tips dus die geef ik je voor goede lunchplekken in Parijs.

Café FIKA

In de binnentuin van museum Institut Tessin zit een klein Zweeds koffietentje. Het ziet er wit, knus, schoon en minimalistisch uit. Op de toonbank staan taarten, koek en zoet uitgestald. Echt Zweeds dus. Ik dronk hier een rabarberlimonade en bestelde een crumble, maar ik zag ook goede salades en boterhammen voorbij komen. De binnentuin is prachtig en je hebt even rust, midden in Le Marais. Buik na de lunch (of het zoet) even uit in het museum, de toegang is gratis. 

De binnentuin van Musée Carnavalet

Je komt er vast langs als je door Le Marais loopt, kijk maar eens door het hek: je ziet een geweldig mooi sereen terras met Franse tafels en stoeltjes. Het museum gaat over de geschiedenis van Parijs; heel erg mooi en in de zomer al helemaal een leuke activiteit, want er is natuurlijk airconditioning. Het terras heeft lekkere stoelen en nou ja, je zit midden in Parijs in een prachtige tuin.  

https://www.carnavalet.paris.fr/restaurant-fabula, 23, rue de Sévigné 

Le Marché des Enfants-Rouges – Chez Jeanphi

Een overdekte eetmarkt met verschillende kleine restaurantjes. Je kunt er ook goed boodschappen doen voor groenten, fruit en kaas (zóveel kaas), maar er zijn ook veel terrassen waar je je gekochte bordje met eten van een foodtruck kunt opeten. Kijk eens bij Chez Jeanphi; het is niet een heel groot restaurant, maar wel bomvol, dus geliefd. De tafeltjes staan dicht op elkaar en houd je buik in als je je tussen een tafeltje door wilt friemelen, maar je zit er heel erg Frans en eet er verse sandwiches en salades. 

https://www.instagram.com/chez_jeanphi/, Marché des Enfants Rouges

Chez Lui

Natuurwijn-hip-restaurant! Kleine bordjes, puur eten, veel groenten en in een leuke en niet-toeristische buurt met veel leuke lunchplekken (waar ik nog niet vaak ben geweest). Geen broodjes maar gewoon écht eten: kabeljauw, ravioli en worstjes. Om de hoek zit een gezellig park, Square Maurice Gardette, voor een wandeling na het eten (deze tip staat ook in mijn lijst met speeltuinentips). Je kunt er ook wijn kopen en meenemen. Oh, en ernaast zit een goede wijnbar waar ik ook al over schreef, lees het hier.

https://www.instagram.com/bistrochezlui/ , 67 Rue Saint-Maur

Pause Café

(Weer) zo’n terras op een hoek waar je de hele dag kunt blijven zitten. Er is zoveel te zien! Steppende kinderen, modieuze Franse vrouwen (ik wil altijd meteen mijn eigen kledingkast weer omgooien), families met boodschappen en knappe Fransmannen. Er is een redelijke Franse kaart met charcuterie, eieren en steak tartare, maar je kunt ook sandwiches met hummus bestellen of salade met quinoa en halloumi. Ook een heel goede plek voor een gin-tonic aan het einde van de dag. 

https://pausecafe.paris/ 41 Rue de Charonne

Café Charlette

Heerlijk hoekje bij de overdekte markt. Doe daar inkopen als je ergens slaapt met een keukentje. Marktlui, Parijzenaren die hun boodschappen doen, toeristen; er is genoeg te zien. Ga er dan ook niet binnen zitten, maar buiten onder het luifeltje (in weer en wind!). Je eet er gewoon goed, niet hoogstaand en niet heel bijzonder, maar doe het maar gewoon wel, want de buurt is zo leuk en je zit er zo gezellig. In de straat zit ook Le Baron Rouge, een geweldige wijnbar.

https://www.instagram.com/chezcharlette/, 11 Rue d’Aligr

Gouwe ouwe

En ik kan het niet laten, hij is ontzettend populair en hij staat ook in een ander lijstje hier op de website, maar Café Charlot is één van mijn favorieten lunchplekken in Parijs. Ik ga er elke keer als ik in Parijs langs en hoop op een tafeltje buiten aan de straat (ach, binnen is ook leuk). Ik kijk daar mijn ogen uit, zie allemaal interessante mensen en doe nieuwe inspiratie op voor mijn kledingkast. De bediening is heel erg aardig (heus niet overal in Parijs!), de Chablis is superbe en de frietjes perfect dun en krokant. Oh ja, en je de dressing op de sla en op de halve avocado is to die for. Oké, nu stop ik. 

https://www.lecharlot-paris.com, 38 rue de Bretagne

Geen lunchplekken maar dineren? Lees hier.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk