deze liedjes moet je volgens ouders wel kennen
Blijmakers

Ouwelullenmuziek voor altijd goed

Ze zingen uit volle borst het hele nummer mee, maar zelfs bij het refrein hoor je geen herkenning. Een schande, vinden veel ouders. Deze klassiekers zouden toch wel in je playlist mogen staan.

  • Jimi Hendrix: Purple Haze

Heb je je vader wel eens betrapt op spelen van de luchtgitaar? Of doet jouw vader het gewoon waar je bijstaat? Aandoenlijker (en liever) worden onze vaders niet. Ze hebben het meestal afgekeken bij Jimi Hendrix, een gitaargod (ook al zo’n woord van onze vaders). Jimi werd niet oud, 27 jaar, maar speelde de sterren van de hemel. Zijn grote doorbraak was het Woodstock-festival, nu precies vijftig jaar geleden. Drie dagen van love & peace en naakt door de modder glijden. ‘Purple Haze’ is een van Jimi’s beste nummers.

  • Peter Maffay: Du

Duits suikergoed, dit nummer. Het glazuur springt van je tanden. Du bist alles was ich habe in der Welt…. Nou, dan weet je het wel. Maar het is, eerlijk is eerlijk, een heerlijke meezinger en Duits is eigenlijk een reuzefijne taal. Zit ook een praatstukkie in dit nummer dat onze ouders meestal letterlijk kunnen meezeggen. En dat doen ze dan ook altijd.

  • The Beatles: Hey Jude

‘Zonder The Beatles geen popmuziek,’ zegt mijn vader altijd. Hij zal zoals altijd wel weer iets overdrijven, maar The Beatles waren in iedere geval een deel van de soundtrack van mijn jeugd en ‘Hey Jude’ herinner ik me vooral van de luidruchtige samenzang op feestjes als dit nummer op stond. La-la-la-lalalala-lalalala, het doet het nog steeds goed. ‘The Beatles slijten niet,’ zegt mijn vader ook altijd. En daar heeft hij denk ik wel  gelijk in. 

  • Marvin Gaye: What’s going on

Een liedje uit 1971 waarin de overleden soulzanger Marvin Gaye protesteert tegen de Vietnam-oorlog, met de heftige eerste zinnen: Mother mother, there’s too many of you crying, brother, brother, brother there’s far too many of you dying. Ik ken iemand (heel goed) die vindt dat dit nummer elk jaar nummer 1 in de Top 2000 zou moeten zijn. What’s going on, sowieso geen gekke vraag.

  • Charles Aznavour: Emmenez moi

Een Frans liedje. Wie draait er nu nog Franse muziek? Onze ouders deden dat in ieder geval een stuk vaker en mijn opa en oma al helemaal. Daar stond altijd Franse muziek op. Ook van Jacques Brel herinner ik me, en van Barbara, een nogal slome zangeres waar ik gek van werd. ‘Emmenez moi’ betekent trouwens ‘neem me mee’. Hartstikke mooi liedje. Neem ‘m een keer mee in je Spotify-lijst.

Meer lezen? Goede playlist tijdens het koken.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk