Chaudfontaine
In de Keuken

Lekker gekookt! Wat zullen we er bij drinken?

Het eerste wat ik doe als ik een kookboek koop is post-its plakken op bladzijdes met recepten die ik graag een keer wil maken. Als ik dan een thuisdiner organiseer, komen ze goed van pas (doordeweeks ga ik vaker voor iets korter in de keuken staan). Ik doe boodschappen in de Rijnstraat, pak een tafelkleed van de plank, sta ondertussen in een pan te roeren en zet ook altijd ‘lekker’ water op tafel, zoals ik dat zelf noem. Flessen van Chaudfontaine plat en een klein bubbeltje, én uiteraard wijn. En voor het water en voor de wijn heb ik de hulp ingeschakeld van Lendle, sommelier bij Restaurant Bougainville in hotel TwentySeven op de Dam en, net als ik, ambassadeur van Chaudfontaine. Hij wist me verder nog wat geinige feitjes over, je raadt het nooit, water te vertellen.  

Oké Lendle, begin bij het begin: hoe kom je een beetje interessant over in een wijnwinkel? 

  • Inkoppertje, maar vraag altijd om advies. De eerste vraag die je krijgt is altijd: waar houd je van? Het antwoord daarop is handig om paraat te hebben. Fris, vol, fruit, een beetje zoet of liever erg droog. 
  • Stap uit je comfort zone. Koop eens drie flessen van drie verschillende druiven en ga thuis proeven. Zo kom je erachter welke druif jij het lekkerst vindt. Die informatie kun je ook weer makkelijk gebruiken in een wijnwinkel. ‘Hoi, ik wil graag een lekkere fles wijn, en ik houd erg van Pinot Grigio.’
  • Bouw een band op met je wijnwinkel. Dat betekent: probeer zo vaak mogelijk naar dezelfde winkel te gaan. Zo leren zij jouw smaak kennen en word je steeds beter geadviseerd. 

En dan nu over water. Want om echt de beste smaak naar boven te halen kan water een grote rol spelen, nietwaar?

Dat klopt. Water neutraliseert je smaak. Het brengt je smaakpapillen als het ware tot rust. En dat zorgt ervoor dat je extra kunt genieten van je heerlijke eten of dat lekkere wijntje. Ik geef je een paar tips.

  • Begin met een goede bubbel vóór het diner, dat prikkelt de tong en wekt de eetlust op.
  • Ik schenk het liefst lichtbruisend tijdens het diner, want dit water accentueert de smaak, zowel van de wijn als van de gerechten. Door af en toe een slokje water te nemen laat je je smaakpapillen tot rust komen, waardoor je alles steeds goed blijft proeven. Onthoud goed: hoe sterker de smaak van het eten, hoe kleiner de bubbel.
  • Bij het nagerecht en de koffie serveer ik graag plat water. Koffie is al sterk van smaak, vandaar geen bubbel. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Chaudfontaine.