Lava cake
Zoet

Lava cake met witte chocolade

Ingrediënten (8-12 stuks, afhankelijk van grootte vormpjes)

Ganache 
85 gram witte chocolade
120 gram slagroom
25 g ongezouten boter
snuf zout
Cakes
110 gram pure chocola
90 gram ongezouten boter + extra om in te vetten
4 eieren
130 gram kristalsuiker
65 gram tarwebloem
10 gram cacaopoeder
1 theel. (half zakje) bakpoeder
poedersuiker als garnering

Extra
kleine ramekins of een muffinvorm

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Breek voor de ganache de witte chocolade in stukjes en doe samen met de boter in een hittebestendige kom. Breng de slagroom in een pannetje aan de kook. Giet de kokende room op de chocolade en boter en roer om tot alles is gesmolten en je een homogene massa hebt. Doe in een afdekbare bak en vries 1 tot 2 uur in.

Maak als de ganache helemaal is afgekoeld er balletjes van en leg die weer in de vriezer terwijl je het beslag voor de cakes maakt.

Smelt voor de cakes de chocolade samen met de boter in een pannetje op laag vuur. Klop de eieren samen met de suiker en een snuf zout in de kom van de keukenmachine met de garde op de hoogste stand in een paar minuten licht en luchtig. 

Zet de machine iets lager en giet het gesmolten chocolademengsel op het eimengsel. Voeg de tarwebloem, cacaopoeder en bakpoeder toe en klop tot een beslag.

Vet de vormpjes in met boter en verdeel het beslag erover. Duw in elk vormpje een balletje chocoladeganache, maar duw niet te hard door. Het balletje moet goed in het midden zitten. Bak de cakejes 15 tot 18 minuten, afhankelijk van de grootte van de vorm. De bovenkant moet wel gaar zijn en het cakeje mag nog een beetje bewegen als je er tegenaan duwt, maar niet te.

Als ambassadeur voor Kenwood maak ik elke maand een bakrecept, want bakken vind ik nou echt een lekker werkje.
Van brood, tot gigantische taart en een groene frittata. Kijk voor meer bakrecepten op betterbaking.nl, hét platform voor de bakexpert, ontwikkeld door Kenwood.

Meer bakrecepten op Tip van Jet lees je hier.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk