Kopenhagen
Kopenhagen

In een weekend niet te missen

Kopenhagen is zo’n stad waar je je meteen thuis voelt. Er hangt een sfeer die je eigenlijk pas snapt als je er bent geweest. Het is cool, fris, modern, maar toch gezellig en overal hangt die hygge-sfeer die we maar moeilijk kunnen uitleggen maar die je direct herkent.

Huur een fiets en fiets door de oudere buurten, de kleurige huisjes Christianshavn, het rauwe Meatpacking District, langs het water en door de buitenwijken en boek, als je echt iets te vieren hebt, de enige kamer bij het iconische Central Hotel & Café. En waar je dan moet eten het weekend? Dat hebben we ook al helemaal voor je uitgedacht.

Zaterdag

9:00 In Kopenhagen kun je vrijwel overal goed ontbijten, bijvoorbeeld bij Sokkelund. Wandel daarna over de grote antiekmarkt op het plein van het stadhuis die iedere zaterdagochtend is.

12:00 Grote kans dat je inmiddels wel cravings hebt in een kaneelbroodje? Dat kun je natuurlijk in de hele stad halen en ze zijn vrijwel overal goed. Maar vroeger fietste mensen om voor die van Ole & Steen bij bakkerij Lagkagehuset. Zodra je in de straat bent, bevestigt de geur het gelijk: hier moet je zijn voor het beste brood van de stad.

16:00 Drinken in Kopenhagen is niet bepaald goedkoop, maar de sfeer bij Ved Stranden maakt een hele hoop goed. Hier hebben ze een enorme wijnkaart, fijne borrelhappen en bovendien een wijnwinkel waar je je favorieten gelijk kunt meenemen als souvenir.

19:00 Zeggen dat je geen foute keuze kunt maken in Kopenhagen is natuurlijk een beetje overdreven, maar er is wel een enorme hoeveelheid fijne restaurants. Standaard vol, druk, maar zo de moeite waard is Restaurant 108, ook wel ‘mini Noma’ genoemd. Maar dan wat minder fancy, wat meer ontspannen, heel wat minder duur, maar wel bijzonder goed eten.

22:00 Voor een cozy zaterdagavond (date night?) ga je naar Vester Vov Vov. De sfeer is fijn, dat typische hygge-sfeertje, en je kijkt er de beste arthousefilms uit heel Europa.

kopenhagen

Zondag

9:00 Grød mag weliswaar een keten zijn, maar het is toch de moeite waard er een ochtend te gaan ontbijten. Hier wordt alleen pap geserveerd, de hele dag door. En dan hoef je niet te denken aan zo’n kom beige drek. Pap is niet alleen een typisch Noord-Europees gerecht (vroeger aten de Denen dit iedere maandag), het staat bij Grød in oneindig veel variaties op de kaart.

11:00 Voor koffie móet je naar The Coffee Collective. De Denen – of misschien specifiek de inwoners van Kopenhagen – vinden koffie belangrijk. Heel belangrijk. De koffie van The Coffee Collective wordt trouwens door de hele stad geschonken, maar ze zitten ook op vier verschillende locaties door de stad.

13:00 Ja, je bent natuurlijk helemaal volwassen en zal dit weekend echt wel proberen een museum te bezoeken en cultuur te snuiven, maar als je zin hebt in een beetje vermaak, dan mag je ook best een bezoekje brengen aan Tivoli. Het is een pretpark middenin de stad, waar trouwens ook regelmatig concerten en optredens zijn.

15:00 Een foodhal is natuurlijk altijd een fijn plan voor de zondagmiddag en ook in Kopenhagen hebben ze dat weer heel goed begrepen. Ga naar Torvehallerne, net buiten het centrum. Hier vind je de beste lokale producten, maar je kunt er ook heel veel proeven bij verschillende stalletjes en je kunt er de perfecte cadeautjes en souvenirs halen.  

20:00 Fiets daarna door naar het Meatpacking District van Kopenhagen. Hier was het vroeger lang niet zo gezellig, maar inmiddels is het misschien wel het leukste stukje stad om te gaan eten.

23:00 Zoals we eerder zeiden: drinken in Kopenhagen is pijnlijk prijzig. Dus als je het dan toch doet, laat het dan goed zijn en ga voor cocktails bij K-Bar. Niet alleen een van de eerste cocktailbars van de stad, ook nog steeds een van de beste. Bonustip: ze zijn niet open in het weekend, maar mocht je wat langer in Kopenhagen zijn, dan kun je hiernaartoe gaan. Ga eten bij ØsterGRO – een heel fijn restaurant in een kas bovenop een oude autogarage.

Meer lezen? Ga een weekend weg naar Nice.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk