koken uit een kookboek is gezond
Editorial Jet

Koken uit een kookboek is gezond

Mijn eerste kookboek kocht mijn moeder. Het Blue Band kinderkookboek ligt nog steeds bij mijn ouders thuis en is hard en vies geworden van alle kookspetters. Met makkelijke teksten en zorgvuldig getekende plaatjes van handelingen maakte ik vaak zandkoekjes, aardappelpuree en gevulde eitjes. Het is een kookboek waarvan ik zou willen dat elk kind het zo vroeg mogelijk krijgt. Er wordt niet moeilijk wordt gedaan met superfoods of suikervervangers: gewoon ‘basis’ koken zoals koken hoort te zijn. Hoe maak je een aardappelgratin, hutspot, kaassaus of quiche lorraine?

Mijn kookboekenverzameling is al lang niet meer op twee handen te tellen. Ik droom er wel eens van om vier weken vrij te nemen om elke dag iets te maken uit een ander boek. Voor nieuwe inspiratie, om wat bewuster in de keuken te staan in plaats van hup hup klaar, én als goed idee om meer thuisdiners te organiseren. Daarom start TipvanJet in maand juli de #tipvanjetkookboekenchallenge, wat betekent: in juli zes keer koken uit een kookboek. Klinkt misschien als niet zo veel, maar wees voorbereid.

Ik zeg: haal je boeken uit het stof, maak foto’s van de ingrediëntenlijst en stap op de fiets naar de winkel. Ik heb er zin in; ik heb er genoeg die ik misschien zelfs maar één keer heb opengeslagen: zonde. Kookboeken verdienen het meer gebruikt te worden én omdat het zomer is en er echt veel meer is dan saté op de barbecue, potten saus op tafel en slappe sla.

In juli zes keer koken uit een kookboek. Klikt misschien als niet zo veel, maar wees voorbereid.

Wie doet mee?

Deel je gerechten op Instagram met de #tipvanjetkookboekenchallenge en geef aan hoeveel keer je die maand uit een kookboek gekookt hebt. Dat kun je doen door middel van 1/6, of als je voor de vijfde keer kookt: 5/6.

Aan het einde van de maand kies ik een winnaar uit en die krijgt een groot pakket met vijf van mijn favoriete kookboeken.

Kookboek inspiratie nodig? Lees hier.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk